Μπασιάς: Θα έχουμε εκπλήξεις στην επόμενη τριετία στους υδρογονάνθρακες, σε ορίζοντα επταετίας η πρώτη παραγωγή
Αισιόδοξος για τις προοπτικές των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Ιωάννης Μπασιάς, καθώς όπως δήλωσε στην εκπομπή Energy Week του SBC, η επόμενη τριετία θα αποφέρει αποτελέσματα.
Σχετικά με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση, ο κ. Μπασιάς είπε ότι “σήμερα έχουμε μόνο τον Πρίνο ως παραγωγή. Υπάρχουν εννέα παραχωρήσεις που ή έχουν ήδη εγκριθεί ή πρόκειται. Ως το τέλος του χρόνου να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα μεγάλο μέρος της Δ. Ελλάδας υπό εξερεύνηση. Στα επόμενα τρία χρόνια θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα”.
Σχετικά με τις προοπτικές, ο κ. Μπασιάς σχολίασε πως “όταν γίνει γεώτρηση τότε θα υπάρξουν οι ενδείξεις. Τα επόμενα τρία χρόνια, οι ξένες και οι ελληνικές εταιρείες θα αποφασίσουν αν αξίζει να μείνουν και να συνεχίσουν. Αν υπάρξουν καλές ενδείξεις και κάνουν γεώτρηση, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν γρήγορα, αλλά στατιστικά έχουμε 20-25% σήμερα πιθανότητες για ανακάλυψη. Άρα χρειάζονται πέντε γεωτρήσεις. Για αυτό και υπάρχει ρίσκο οικονομικό, καθώς η καθεμία μπορεί να στοιχίσει από 50 ως 150 εκατ. ευρώ”.
Όπως πρόσθεσε, η πρώτη αυτή τριετία θα οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να μπορούν να “σηκώσουν” τα έξοδα. Επίσης οι περιοχές είναι δύσκολες με βαθιά νερά και υπέδαφος. Άρα οι συνθήκες σημαίνουν ότι θα χρειαστούν μεγάλα κοιτάσματα για να αξίζει τον κόπο για τις πετρελαϊκές.
“Οι μεγάλες εταιρείες παίρνουν το ρίσκο και τις ενδιαφέρει. Αυτό είναι πολύ καλό. Ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες εταιρείες πέραν των διαγωνισμών και αυτό έχει φανεί από τις συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα στο Λονδίνο κεκλεισμένων των θυρών”, αποκάλυψε ο κ. Μπασιάς.
Επιπλέον, μίλησε για το διαγωνισμό για το Ιόνιο και την Κρήτη που έχει καθυστερήσει. Δήλωσε σχετικά ότι η ΕΔΕΥ έχει παραδώσει το σχετικό υλικό ήδη από το καλοκαίρι. “Προβλέπονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και περιμένουμε τη δημοσίευση στις Βρυξέλλες για να προχωρήσει”.
Για το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Μπασιάς δήλωσε ότι βοηθά στην προσέλκυση πετρελαϊκών, αφού είναι 50-50, ενώ σημαντικό είναι και το 25% που προβλέπεται για τις περιφέρειες. “Υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν αλλά γενικά το μοντέλο αυτό προχωράει”, ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι μέσα στην επόμενη τριετία “θα έχουμε εκπλήξεις” ενώ για να φτάσουμε σε παραγωγή θα χρειαστούν γύρω στα επτά χρόνια.