Μπασιάς: Οι 5 λόγοι που κάνουν ελκυστικές τις θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων
Γιάννα Παπαδημητρίου
02 04 2019 | 07:59
Τις εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς την προηγούμενη Πέμπτη, στο συνεδρίου «Offshore Mediterranean Conference», το οποίο πραγματοποιήθηκε, στη Ραβέννα της Ιταλίας, για 14η χρονιά, στο πλαίσιο του διεθνούς εμβέλειας OMC 2019.
Σε μία περίοδο έντονής συζήτησης για τον EastMed και την αναγκαιότητα ανακάλυψης νέων πρόσθετων κοιτασμάτων που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου ή σταθμών LNG, η βιομηχανική κοινότητα παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση της ΕΔΕΥ.
Η παρουσίαση του κ. Μπασιά είχε τίτλο “Chasing for local energy resources in Greece”.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, οι έρευνες υδρογονανθράκων στην χώρα μας προοδευτικά θα μετακινηθούν τα επόμενα χρόνια από βορρά προς νότο και από μικρότερα (<1000m) σε σημαντικά μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη (3000m).
Οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος τις οποίες παρουσίασε ο κ. Μπασιάς είναι στο κεντρικό Ιόνιο, νότια της Πελοποννήσου και νότια της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης.
Επίσης, υπό τεχνική αξιολόγηση βρίσκεται η λεγόμενη Μεσοελληνική Λεκάνη στην ενδοχώρα.
Ο κ. Μπασιάς εξήγησε ότι η Ελλάδα κατέχει μια κεντρική θέση ως προς παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων γύρω από τη Μεσόγειο, καθώς μπορεί να θεωρηθεί το δυτικότερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου και το ανατολικότερο μέρος της Δυτικής Μεσογείου.
Σε αυτά τα πλαίσια, και με δεδομένες τις εξελίξεις ως προς τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια, στις οποίες η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει σημαίνοντα ρόλο, ο κ. Μπασιάς παρουσίασε τους 5 τεχνικούς και οικονομικούς λόγους για τους οποίους οι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας παρουσιάζουν ιδιαίτερη ελκυστικότητα:
– Οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα
-Η επαναπροσέγγιση του γεωλογικού μοντέλου της Μεσογείου μετά το 2015
-Η αυξανόμενη εμπορική σημασία του φυσικού αερίου
-Η διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Δείτε την παρουσίαση του κ. Μπασιά εδώ.
energypress.gr