Μήνυμα Βερολίνου προς Αγκυρα για τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενεργό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το Βερολίνο, στο πλαίσιο και της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις ενημερώσεις των Ευρωπαίων ανταποκριτών για τους στόχους της προεδρίας την περασμένη εβδομάδα, κατέστη σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή – σχετικά τόσο με τις τουρκικές προθέσεις για γεωτρήσεις όσο και με τη διαρκή παρέμβαση της Αγκυρας στη Λιβύη, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.
Η Γερμανία θεωρεί αδικαιολόγητες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει διαμηνύσει στην τουρκική πλευρά ότι δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα διαλόγου για τα ευρύτερα ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων αν η Αγκυρα δεν σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν αναστείλει τα σχέδιά της για γεωτρήσεις σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ταυτόχρονα, όμως, ο ρόλος της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και η σημασία που αποδίδει σε αυτόν το Βερολίνο, σημαίνει ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να παίξει έναν εξισορροπιστικό ρόλο. Διατίθεται, μάλιστα, να δράσει ως διαμεσολαβητής στις ελληνοτουρκικές αλλά και στις τουρκοκυπριακές σχέσεις (η γερμανική πλευρά θα ήθελε επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την εμπλοκή και του ΟΗΕ). Η επιμονή της Τουρκίας στην πολιτική των γεωτρήσεων, ωστόσο, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις εναντίον της από την Ε.Ε., σύμφωνα με υψηλόβαθμες γερμανικές πηγές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της στο Bundestag την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την έναρξη της γερμανικής προεδρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των δύο μερών, αλλά χωρίς να αγνοεί τα σημαντικά σημεία τριβής. «Εχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση», είπε. Σχετικά με το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι θεωρεί «πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να συντονίσουμε καλύτερα τις διασώσεις» και ότι «μοιραζόμαστε την ανησυχία για όσα διαδραματίζονται στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ή στη Μεσόγειο». Κατηγόρησε δε την Τουρκία ότι ασκεί «πολιτική στην πλάτη των προσφύγων».
H επιχείρηση «Ειρήνη»
Σχετικά με τη Λιβύη, η Γερμανία θα ενισχύσει την επιχείρηση «Ειρήνη» εντός των επόμενων εβδομάδων με μία φρεγάτα και προτίθεται να δραστηριοποιηθεί ώστε να αυξηθούν οι πιέσεις προς τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων (με κυριότερη την Τουρκία). Η επίδραση που έχουν στο ΝΑΤΟ περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και ελληνικών αλλά και γαλλικών πολεμικών πλοίων τις προηγούμενες εβδομάδες προβληματίζουν ιδιαίτερα το Βερολίνο.
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο πλήρες εύρος τους θα συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 13 Ιουλίου.
KATHIMERINI.GR