Μετά την υπερφορολόγηση έρχεται η… υπερείσπραξη
Το πρώτο βήμα ήταν η επιβολή φόρων σε ότι κινείται και αναπνέει. Το δεύτερο βήμα είναι η πολιορκία των φορολογούμενων προκειμένου να πληρώσουν αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να αναβάλλουν την πληρωμή της εφορίας προκειμένου να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις.
Το δεύτερο βήμα περιγράφεται με λεπτομέρεια στο κείμενο της νέας συμφωνίας κυβέρνησης θεσμών η οποία θα αρχίσει νομοθετικά να παίρνει μορφή με διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιους που θα αρχίσουν να ψηφίζονται και να εκδίδονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες.
Από την επιτυχή έκβαση της εισπρακτικής προσπάθειας του υπουργείου Οικονομικών εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό η υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του νέου μνημονίου, που με τη σειρά της θα επιτρέψει να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα της λιτότητας από το 2019. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να “ματώνουν” προκειμένου να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην επικαιροποίηση του μνημονίου για την βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων αφορούν:
-την αυτοματοποίηση και καλύτερη στόχευση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται εναντίον των φορολογούμενων που δεν εκπληρώνουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με προκήρυξη έργου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δημιουργηθούν ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές στη φορολογική διοίκηση που θα οδηγήσουν σε ταχύτατη και στοχευμένη έκδοση κατασχετηρίων εναντίον αυτών που μπορούν να πληρώσουν
-την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκποίησης ακινήτων οφειλετών του δημοσίου. Σήμερα οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι με αποτέλεσμα το δημόσιο να στερείται έσοδα. Στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται εκποίηση ακινήτων με βάση την εμπορική αξία (αντί της αντικειμενικής που ισχύει σήμερα) και ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης και εκποίησης
-την επικαιροποίηση και εκκαθάριση της λίστας οφειλετών του δημοσίου. Η λίστα θα επικαιροποιηθεί προκειμένου να περιληφθούν σε αυτήν μόνο οφειλέτες που παραμένουν οικονομικά ενεργοί και οι οφειλές τους μπορούν να εισπραχθούν. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα πιεστούν οι οφειλέτες να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο και η φορολογική διοίκηση δεν θα χάνει χρόνο κυνηγώντας οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
capital.gr