Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας δεν έχει… πάτο
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγούς για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου, δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος αντίκτυπος στην αγορά. Το πετρέλαιο τύπου Brent κινήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη κάτω από τα $60 το βαρέλι, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα $62. Ο σκεπτικισμός γύρω από την αποτελεσματικότητα του οργανισμού επιμένει και οι ελπίδες των επενδυτών ”ταύρων” βασίζονται κυρίως στις αναγκαστικές περικοπές της παραγωγής από χώρες όπως το τιμωρημένο Ιράν και η καταρρέουσα Βενεζουέλα.
Η τελευταία, ειδικότερα, πέτυχε ένα άσχημο ορόσημο τον περασμένο μήνα.
Από τότε που ξεκίνησε ο πρώτος γύρος των στόχων της παραγωγής στις αρχές του 2017, παρακολουθώ την ολοένα μεγαλύτερη συμμόρφωση των αρχικών 11 μελών του ΟΠΕΚ που υπόκεινται σε αυτούς. Σε γενικές γραμμές, η ομάδα των χωρών αυτών θεωρητικά διατηρούσε εκτός αγοράς 948 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο των 814 εκατ. βαρελιών, με το βαθμό συμμόρφωσης να ανέρχεται στο 116% (όλα τα στοιχεία προέρχονται από μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ, χρησιμοποιώντας δευτερεύουσες πηγές). Πέραν αυτού, ωστόσο, η πραγματική είδηση ήταν ότι, για μεγάλο μέρος αυτής της περιόδου, η Σαουδική Αραβία, η Αγκόλα και η Βενεζουέλα ξεπέρασαν τους στόχους για τον περιορισμό της προσφοράς.
Αυτό άλλαξε αυτό το καλοκαίρι, όταν η Σαουδική Αραβία άρχισε να αυξάνει επιθετικά την παραγωγή. Τον Νοέμβριο, η παραγωγή της έφτασε τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι του στόχου για 10,1 εκατ. βαρέλια, και η σωρευτική συνεισφορά της υποχώρησε αισθητά στα 292 εκατ. βαρέλια που διατηρήθηκαν εκτός αγοράς. Η κατάρρευση της Βενεζουέλας, από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκε, και οι σωρευτικές περικοπές της αυξήθηκαν στα 296 εκατ. βαρέλια – ξεπερνώντας αυτά της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά.
Στην κορυφή
Η Βενεζουέλα ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά το πετρέλαιο που έχει αφαιρεθεί από την αγορά από τότε που ξεκίνησε η συμφωνία περικοπής της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο του 2017
Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η Βενεζουέλα ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία σε απόλυτους αριθμούς. Η παραγωγή της ήταν λιγότερο από το ένα πέμπτο συγκριτικά με αυτή της εκ των πραγμάτων ηγέτιδας του ΟΠΕΚ όταν συμφωνήθηκαν οι περικοπές. Όσον αφορά τη συμμόρφωση, η εικόνα είναι ακόμα πιο σαφής: Δεν χρειάζεται πιο σκληρή προσπάθεια Η Βενεζουέλα ξεχωρίζει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους στόχους του ΟΠΕΚ, ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία έχει υποχωρήσει κάτω από το 90% Δεν αποτελεί έκπληξη που η Βενεζουέλα εξαιρέθηκε από τους στόχους της επικαιροποιημένης συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας. Όχι ότι έχει σημασία στην πράξη. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταματήσει τη συνεχιζόμενη καθοδική πορεία της Βενεζουέλας. Την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας απαίτησε τις προβλέψεις ζήτησης για τη χώρα, καθώς η οικονομία της φαίνεται ότι στο τέλος του 2019 θα έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με το 2013 σε πραγματικούς όρους. Εάν η πρώτη σας σκέψη είναι ότι αυτό αφήνει περισσότερο χώρο για μεγαλύτερη προσφορά για εξαγωγές, λάβετε υπόψη ότι η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε ίσως κατά 80.000 έως 90.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, αλλά η παραγωγή μειώθηκε σχεδόν κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως για το έτος έως το Νοέμβριο. Και οι ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις προσπάθειες του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο για την αλλαγή του συντάγματος της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση το 2019. Όσον αφορά την κριτική περί επιτυχίας ή αποτυχίας των επικαιροποιημένων περικοπών του ΟΠΕΚ ως προς το να βάλει ένα στοπ στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, θυμηθείτε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτούν εκείνοι που είναι πολύ αδύναμοι να κάνουν ο,τιδήποτε άλλο.