Μαριάς: Επιβλήθηκαν υψηλότατοι φόροι σε ενέργεια και καύσιμα στην Ελλάδα
Το ζήτημα της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα και την Ενέργεια στην Ελλάδα, που έχει ως αποτέλεσμα άλλοτε ανθρώπινες ζωές να δοκιμάζονται από το κρύο του χειμώνα και άλλοτε να σχηματίζεται αιθαλομίχλη έθεσε με παρέμβασή του ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε στις 11 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αιθαλομίχλη πλήττει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας με τελευταίο «κρούσμα» τη Λαμία.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς ανάλυσε τις επιβαρύνσεις των καυσίμων στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «υψηλότατους φόρους που επιβλήθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από το μνημόνιο και την τρόικα» με αποτέλεσμα να υπάρχει πια μία τεράστια Ενεργειακή φτώχεια στη χώρα και να μην μπορούν πολλοί Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τις πηγές ενέργειας για να ζεσταθούν.
Απευθυνόμενος μάλιστα στον αρμόδιο Επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε ο Νότης Μαριάς είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να δείτε το θέμα, γιατί η τρόικα έχει επιβάλλει αυτές τις πολιτικές αυξημένων φόρων για την Ενέργεια και δεν πρέπει να συνεχίσουμε έτσι». Αντίθετα, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο πρέπει να είναι μηδενικοί και ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για να μην κινδυνεύσει ο Ελληνικός λαός για άλλη μία χρονιά από το κρύο του χειμώνα. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και το αντικείμενο πρόσφατης Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου ήταν άμεση και εξαιρετικά σημαντική, καθώς δημιουργεί ελπίδες για μείωση των φόρων στις τιμές των καυσίμων και της Ενέργειας. Ο Επίτροπος είπε ότι υπάρχουν λιανικές τιμές Ενέργειας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες των ανταγωνιστών της «κυρίως επειδή επιβάλλονται πολλοί φόροι και πολλά στοιχεία στην τελική τιμή που είναι ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής της Ενέργειας. Αυτό πρέπει να το ψάξουμε, γιατί επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά της Ε.Ε. Θα προτείνουμε λοιπόν, κατ’ αρχήν να ρυθμιστούν οι υψηλές τιμές και θα προσπαθήσουμε να δομήσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εντός Ε.Ε. ανάλογα με το κόστος παραγωγής».
energypress.gr