Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Λευκωσία και η Αθήνα απαντούν με ψυχραιμία στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Λευκωσία και η Αθήνα απαντούν με ψυχραιμία στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαφήμιση

Με σκληρές δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ελεγχόμενη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης προσπαθεί η Άγκυρα να δείξει την ενόχλησή της για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total και και να προκαλέσει εκνευρισμό στη Λευκωσία και, δευτερευόντως, στην Αθήνα.

Μετά την έναρξη των εργασιών του πλωτού γεωτρυπάνου West Capella, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης το γνωστό ερευνητικό σκάφος Barbaros, κάτι που είχε επίσης κάνει παλαιότερα όταν γεώτρηση πραγματοποιούσε η ιταλική εταιρεία Eni. Παράλληλα, έχει ενισχύσει τη διακριτική στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή μέσω της αποστολής τουλάχιστον μιας φραγάτας, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Η Αθήνα και η Λευκωσία προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Η αντίδραση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη και ο σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις. Η ρητορική αντιπαράθεση Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή τη Διάσκεψη για το Κυπριακό δεν συνεχίστηκε μετά από ένα τριήμερο ανταλλαγών δηλώσεων και ανακοινώσεων και η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε: «Στην εξωτερική πολιτική θυμάμαι μία ρήση, που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, η οποία λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζε. Εμείς, λοιπόν, δεν γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Με ανακοίνωση του, το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουλίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «παρακολουθεί στενά τη μονομερή δραστηριότητα της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αγνοεί τα απαράγραπτα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού στους φυσικούς πόρους. Από την αρχή η Τουρκία έχει αποστείλει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα».

Στη συνέχεια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει να συνδέσει το ζήτημα της ενέργειας με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία. «Η διαπραγματευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανόμενης και της Διάσκεψης για την Κύπρο δεν μπόρεσε να παράξει αποτελέσματα παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Για την ακρίβεια», σημειώνει, «είναι προφανές ότι η βασική αιτία εντοπίζεται στην τάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να θεωρεί τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού» ενώ τονίζει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά» της.

Νωρίτερα, με προσωπικές του δηλώσεις του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί επίσης σε μονομερείς ενέργειες και προανήγγειλε ότι η Αγκυρα θα λάβει μέτρα κατά των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου «εργάζονται από κοινού για να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονομερών ενεργειών της ελληνικής πλευράς. Η αποστολή πλοίου-γεωτρύπανου καταδεικνύει την ανειλικρίνεια της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας για την επανένωση οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς» πρόσθεσε.

πηγή: tovima.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων