Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Παγκόσμιο ενεργειακό ενδιαφέρον μετά το «χρυσό οικόπεδο»

Κύπρος: Παγκόσμιο ενεργειακό ενδιαφέρον μετά το «χρυσό οικόπεδο»

Διαφήμιση

Στην ποιότητα της ανακάλυψης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία επιτρέπει αισιοδοξία αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά την ομιλία του στο 6o Συνέδριο Eastern Mediterannean Gas Conference που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, έστω και αν σημείωσε ότι θα απαιτηθεί περισσότερη επιβεβαιωτική εργασία από την εταιρεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι η ανακάλυψη στον «Γλαύκο» δημιουργεί προοπτικές, ώστε να εξεταστούν και νέοι στόχοι στο τεμάχιο 10, για να προσθέσει ότι και ανακαλύψεις όπως το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, δίνουν μια ιδέα για το δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, όπως μεταδίδει το philenews.com ανέφερε ότι αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ και Total με περίπου πέντε γεωτρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, η επιβεβαιωτική γεώτρηση για το «Καλυψώ» και επαναξιολόγηση των δεδομένων για το τεμάχιο «π10».

Για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι εκτός από το «Αφροδίτη», που είναι ένα ώριμο έργο και για το οποίο πιθανόν να υπάρχουν ανακοινώσεις εντός των επομένων λίγων εβδομάδων σε σχέση με την αξιοποίησή του στα τερματικά της Αιγύπτου, για τις υπόλοιπες ανακαλύψεις όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, περιλαμβανομένου του αγωγού EastMed, της δημιουργίας χερσαίου ή πλωτού τερματικού υγροποίησης ή οποιασδήποτε άλλης επιλογής.

Όπως επισήμανε θα είναι ταυτόχρονες οι αποφάσεις για την εμπορική αξιοποίηση όλων των υπολοίπων κοιτασμάτων της ΑΟΖ και ότι αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα, ενόψει και νέων γεωτρήσεων που αναμένονται. Το μεγάλο στοίχημα για μας, τόνισε, είναι να μπορέσουμε την κατάλληλη στιγμή να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Είπε επίσης ότι οι συζητήσεις για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 με την ΕΝΙ και την Total αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στην αυξημένη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες τις Ανατολικής Μεσογείου και την ίδρυση του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο στο Κάιρο μεταξύ των χωρών της περιοχής, σημείωσε ότι είναι κάτι που καταδεικνύει, όπως είπε τη συλλογική προσπάθεια των χωρών με στόχο να κάνουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανταγωνιστική. Αναμένουμε, είπε, να δούμε περισσότερες εξελίξεις, στο πώς οι χώρες αυτές συνεργάζονται για να φέρουν το φυσικό αέριο στις αγορές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο Υπουργός, ανέφερε, τέλος ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής της προσπάθειας με πολύ καλά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι η υπόθεση του φυσικού αερίου χρειάζεται χρόνο, υπομονή, συνεργασία και συνεταιρισμούς με την περιοχή. Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι δεσμευμένη να προχωρήσει και να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Η Κύπρος ενισχύει την ενεργειακή θέση της Μεσογείου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το philenews.com ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας ENI για την Ευρώπη και της Ρωσία Carlo Vito Russo, ανέφερε ότι οι νέες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ προσθέτουν στο υπάρχον δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας την ως μια παγκοσμίου κλάσης περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.

O Αντιπρόεδρος της ΕΝΙ τόνισε τη σημασία της ύπαρξης συνεργιών μεταξύ των χωρών και των εταιρειών της περιοχής και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών στην Αίγυπτο, ως έναν από τους τρόπους για αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά στα τεμάχια 10, 6 και 11 που γειτνιάζουν με το αιγυπτιακό Ζορ.

«Η ομαδοποίηση των ανακαλύψεων που βρίσκονται βορειοδυτικά του Ζορ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένας τρόπος για να τύχουν εμπορικής αξιοποίησης αυτοί οι πόροι στις εγκαταστάσεις του Ζορ και στη διαθέσιμη υποδομή για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αίγυπτο», είπε προσθέτοντας ότι για κάτι τέτοιο είναι αποφασιστική η συνεργασία εταιρειών και αρχών.

Σημείωσε ότι η ανακάλυψη στο «Καλυψώ» απέδειξε την ύπαρξη ενός κοιτάσματος με εξαιρετικές γεωφυσικές ιδιότητες, αλλά κυρίως ότι το πλήρες δυναμικό αυτής της μορφολογίας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να τύχει πλήρους διερεύνησης με νέες γεωτρήσεις. Μόνο τότε, είπε, θα γνωρίζουν τις ποσότητες που μπορούν να προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη ανακαλυφθεί.

Σημείωσε ότι οι πρόσφατες επιτυχείς γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που επιβεβαιώνουν τη συνέχεια του γεωλογικού μοντέλου του Ζορ αποτελούν σημαντικά ορόσημα, σημείωσε ωστόσο τη σημασία συνεργασιών που θα καταστήσουν την Κύπρο ένα στρατηγικό παίχτη στον δυνητικό κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισε επίσης το δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή τόσο για την προμήθεια της Ευρώπης όσο και των χωρών της περιοχής.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής της Total στην Κύπρο Yves Grosjean αναφέρθηκε στην ομιλία του στην παγκόσμια αύξηση της ζήτησης σε φυσικό αέριο κατά 5% ετησίως. Είπε επίσης ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναμένεται να ξεπεράσει τη μεταφορά με αγωγούς στο διεθνές εμπόριο αερίου μέχρι το 2040.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση της τιμής της παραγωγής LNG το 2018 και στο στόχο της εταιρείας για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ανά BTU. Είπε ακόμα ότι η Total στοχεύει και να έχει ένα μερίδιο 10% της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου μέχρι το 2020, με κοιτάσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

(Το ΒΗΜΑ online)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων