Κορωνοϊός: Μεγάλες οι επιπτώσεις στην οικονομία – Τι λένε φορείς της Β. Ελλάδας
Μάρτιος 11, 2020 8:30 πμ
Για την κάμψη της ελληνικής οικονομίας και για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις επιχειρήσεις της Ελλάδας, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, μίλησαν στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
της Χριστίνας Μισιρλή
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης μιλώντας στο ThessToday.gr, είπε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις “η ανεπιθύμητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της επιδημίας για τον κορωνοϊό θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας από 0,3% έως 0,7%. Ελπίζουμε οι προβλέψεις αυτές να επιβεβαιωθούν και να μην έχουμε μεγαλύτερη πτώση που θα κλονίσει ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία”.
“Σε μια περίοδο όπου κύριο ζητούμενο για τη χώρα ήταν η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη επιδημία θα ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Άλλωστε, οι εξαγωγές ήδη βιώνουν κάμψη και η κατάσταση αυτή προβλέπουμε ότι μάλλον θα συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο αφού δύο πολύ σημαντικοί προορισμοί για τα ελληνικά προϊόντα η Ιταλία και η Γερμανία πλήττονται απ΄την επιδημία”, επισήμανε ο κ. Σαββάκης προσθέτοντας ότι η οικονομία της χώρας μας είναι πολύ μικρή ως μέγεθος τόσο για την Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, οπότε οι οικονομικές αναταράξεις σε οικονομίες πυλώνες της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθεί και στη χώρα μας πιθανόν με μεγαλύτερη ένταση απ΄ότι στις αναπτυγμένες οικονομίες.
“Προφανώς οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται κατά προτεραιότητα μέσα σ΄αυτό το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και ακολουθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε μικρότερο βαθμό με πρώτες μεταξύ αυτών όσες εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους από εισαγωγές πρώτων υλών από χώρες όπως η Κίνα, άλλες Ασιατικές χώρες ή και χώρες της Δυτικής Ευρώπης”, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη ο ΣΒΕ ακολουθεί πιστά τις εντολές της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων τις οποίες μεταφέρει προς τις επιχειρήσεις μέλη του, ενώ ενημερώνει να πληροφορεί με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊου τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Για το αν ενδέχεται να σημειωθούν ελλείψεις στις πρώτες ύλες ο πρόεδρος του ΣΒΕ ανέφερε: “Πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος μερικής έλλειψης πρώτων υλών και όχι ολοσχερούς έλλειψης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αβεβαιότητα είναι αυτή που καθορίζει την επόμενη μέρα. Ευελπιστούμε ότι οι εμπορικές ροές θα επανέλθουν στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα”.
“Το βασικό πρόβλημα είναι ένα η αβεβαιότητα που δημιουργείται εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊου. Η αβεβαιότητα αίρει τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να κάνουν με ασφάλεια προβλέψεις για τη μελλοντική τους δραστηριότητα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο”, δήλωσε ο κ. Σαββάκης αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Για το αν θα αλλάξει η κατάσταση το επόμενο διάστημα ο κ. Σαββάκης είπε: “Ευελπιστώ ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει περιοριστεί αισθητά το φαινόμενο ούτως ώστε και η οικονομία αλλά και η κοινωνία να επανέλθουν στα προ της έναρξης της επιδημίας επίπεδα. Θέματα που αφορούν την παραγωγική διαδικασία θα προκύπτουν μόνο στην περίπτωση που η επιδημία επωασθεί όπως σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ιταλίας”, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά το ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει βιώσει κατά το παρελθόν παρόμοια κατάσταση δημιουργεί σοβαρές αβεβαιότητες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι “η εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία και φυσικά η δυσκολία περιορισμού του ιού είναι μία αρνητική εξέλιξη για την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές“.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και στις υπέρμετρες εισαγωγές που πραγματοποιούμε. “Έγινε σαφές ότι η παγκοσμιοποίηση των αγορών, η μειωμένη εγχώρια παραγωγή και η εξάρτηση μας από πρώτες ύλες και προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα. Για πολλά χρόνια επαναπαυθήκαμε στην εύκολη λύση των εισαγωγών ειδικά όταν η σχέση τιμής και ποιότητας έγινε ικανοποιητική”, σημείωσε.
Ωστόσο, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάζουμε τελεσίδικα συμπεράσματα. “Η πορεία της οικονομίας της Κίνας αποτελεί αδιαμφισβήτητα καθοριστικό ρυθμιστικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, εκτός της Κίνας, σημαντική επίδραση εκτιμούμε ότι θα έχει και η εξάπλωση του ιού στη γειτονική Ιταλία, η οποία αποτελεί το no1 προορισμό των εξαγωγών μας με μερίδιο 10,8% και το no2 προμηθευτή μας με μερίδιο εισαγωγών 8,6%”.
“Οι εξαγωγείς πρέπει να δράσουν δραστικά και άμεσα για να αποφύγουν ή έστω να μετριάσουν τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού, όσο αυτό καθίσταται δυνατό. Σε επίπεδο εισαγωγών πρώτων υλών θα πρέπει να βρούμε προμηθευτές από άλλες χώρες, οι οποίες δε θα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για να αποφύγουμε καθυστερήσεις και ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγική διαδικασία, ενώ αντίστοιχη στρατηγική πρέπει να υιοθετήσουμε και σε επίπεδο εξαγωγών, προωθώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας σε άλλες χώρες. Φυσικά, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία, ωστόσο είναι η μοναδική επιλογή μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Για το αν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος έχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήγησε πως στην παρούσα κατάσταση η χώρα χρειάζεται crisis management από την πλευρά των επιχειρήσεων και panic management από την πλευρά των πολιτών και της κυβέρνησης. “Το βασικό στοιχείο που πρέπει να επικρατήσει είναι η ψυχραιμία και η σωστή προετοιμασία, προκειμένου να σταθμιστούν οι πολύπλοκες διαστάσεις της εξάπλωσης του ιού”.
“Η Κίνα είναι ένας τεράστιος παραγωγικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας, μία χώρα με χαμηλό κόστος παραγωγής και υψηλό τεχνολογικό επίπεδο. Στην Κίνα κατασκευάζεται και παράγεται περίπου το 30%…των πάντων και αποτελεί έναν ισχυρό προμηθευτή για επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο. Προκύπτει λοιπόν ένα μεγάλο κενό στην αγορά που δεν είναι εύκολο να καλύψεις και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στις πρώτες ύλες και στην Ελλάδα”, απάντησε ο κ. Κωνσταντόπουλος στο ερώτημα για το αν ενδέχεται να σημειωθούν ελλείψεις στις πρώτες ύλες.
Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ δήλωσε ότι προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολλά και πολύπλοκα.
“Πρώτον, οι Κινέζοι δεν ξοδεύουν όπως ξόδευαν και δεν ταξιδεύουν όπως ταξίδευαν, άρα θα υπάρχει επίπτωση στην κατανάλωση -και άρα τις εξαγωγές- και στα έσοδα από τον τουρισμό. Δεύτερον, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις, που ένα μέρος της μεταποίησης των προϊόντων τους το κάνουν στην Κίνα. Τρίτον, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν από την Κίνα, π.χ., άβαφα, ακατέργαστα υφάσματα τζιν και τα μεταποιούν στην Ελλάδα. Δηλαδή έχουμε και παθητική και ενεργητική τελειοποίηση προϊόντων. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, το πρόβλημα δεν προέρχεται μόνο από την Κίνα αλλά από την ευρύτερη εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες με την περίπτωση της Ιταλίας να προβληματίζει περισσότερο τους Έλληνες επιχειρηματίες”.
Τέλος, στο ερώτημα για το αν εκτιμά ότι θα αλλάξει η κατάσταση το επόμενο διάστημα ανέφερε ότι “η πρόσφατη κρίση από τον κορωνοϊό κλείνει παραγωγικά εργοστάσια στην Κίνα μειώνει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εισαγωγές και εξαγωγές, βλέπουμε τις πρώτες καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και πολύ φοβάμαι ότι δεν είδαμε τίποτα ακόμη. Η αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο δε μας επιτρέπει να κάνουμε αισιόδοξες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα”.
“Υπάρχει εύλογος πανικός στο ευρύτερο κοινό και εδώ κυρίως τα μέσα πρέπει να αναλογιστούν την ευθύνη τους και να διαχειριστούν την κατάσταση. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να διαχειριστούμε βέλτιστα αυτή την κρίση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Υπάρχει κρίση που πρέπει να την διαχειριστούμε επαγγελματικά όλες οι επιχειρήσεις, οι σύνδεσμοι και τα επιμελητήρια”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
THESSTODAY.GR