Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κονταξής (ΣΕΠΑΝ) στο insider.gr: Καινοτομία για την Ελλάδα το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων

Κονταξής (ΣΕΠΑΝ) στο insider.gr: Καινοτομία για την Ελλάδα το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων

Διαφήμιση

11/11/2019

Το μητρώο λειτουργεί ήδη από το ΥΠΕΝ και βάζει τέλος στην ασυδοσία που υπήρχε μέχρι πρότινος.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ), η διαδικτυακή βάση δεδομένων όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί καταχωρούν τα δεδομένα για τα απόβλητα που παράγουν με σκοπό την βελτιστοποίηση της διανομής και του ελέγχου τους από τους αρμόδιους φορείς, είναι σε πλήρη λειτουργία και αξιοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις επιχειρήσεις αποτελώντας ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των επιχειρήσεων. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Κονταξής, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ), μιλώντας στο insider.gr για την αξιοποίηση της πλατφόρμας. Ο κ. Κονταξής σημειώνει ότι: «πρόκειται για μια καινοτομία για την Ελλάδα μέσω της οποίας καταγράφεται η παραγωγή και η διαχείριση των αποβλήτων. Το μητρώο λειτουργεί ήδη από το ΥΠΕΝ και βάζει τέλος στην ασυδοσία που υπήρχε μέχρι πρότινος. Κατασκευάστηκε από τον ΣΕΠΑΝ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και η συνεργασία αυτή αποτελεί «πρότυπο» συνεργασίας μεταξύ της αγοράς και της αρμόδιας δημόσιας Αρχής και εν προκειμένω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μητρώο ενισχύει τη διαφάνεια και συμβάλλει στην υλοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής και οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται επαρκώς. Ενώ αρχικά το υπουργείο λάμβανε έναν μικρό αριθμό εκθέσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων για τα απόβλητα που παράγουν, αυτή τη στιγμή λαμβάνει έναν ικανοποιητικό αριθμό εκθέσεων και με τον τρόπο αυτό συμβάλουν όλα τα μέρη ώστε να προαχθεί η κυκλική οικονομία».

Σημειώνεται ότι στόχοι του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων είναι η καταγραφή όλων όσων εμπλέκονται με την διαχείριση και την παραγωγή των αποβλήτων, η καταγραφή της ποσότητας και του είδους των αποβλήτων καθώς και η δυνατότητα ανίχνευσης αυτών, η ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να διευκολύνεται και η διεξαγωγή περιβαλλοντικών ελέγχων, η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων, έτσι ώστε να αποφεύγονται ή να αντιμετωπίζονται οι παραβάσεις που αφορούν το περιβάλλον κλπ.

Λίγα λόγια για τον ΣΕΠΑΝ

Ο ΣΕΠΑΝ (πρώην ΣΕΒΙΑΝ) συστάθηκε από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ασκούν βιομηχανική δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων, υποπροϊόντων και δευτερογενών πρώτων υλών σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις είτε α) ανακύκλωσης- ανάκτησης αποβλήτων, υποπροϊόντων και δευτερογενών πρώτων υλών είτε β) επεξεργασίας αποβλήτων προς παραγωγή αξιοποιήσιμων υλικών είτε γ) ενεργειακής αξιοποίησης.

Ο Σύνδεσμος προωθεί τις θέσεις του που κινούνται γύρω από τους ακόλουθους στοπούς:
α) H μελέτη, προβολή, υποστήριξη και συμβολή στην ανάπτυξη του θεσμού της ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης ή και άλλων μορφών αξιοποίησης αποβλήτων, υποπροϊόντων και δευτερογενών πρώτων υλών, για να καταστεί συνείδηση μεταξύ του ευρύτερου κοινού η σημασία του θεσμού.

β) Η ανάπτυξη και προώθηση έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με ημεδαπά ή αλλοδαπά ΑΕΙ, ΤΕΙ, πάσης φύσεως εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα με στόχο η βιομηχανική παραγωγή καθώς και οι υπηρεσίες να βασίζονται στην προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση του περιβάλλοντος.

γ) Η συμβολή στην ανάπτυξη βιομηχανίας ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος μέσα σε πλαίσιο αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας.

δ) Η πρόταση νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εν γένει προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος κατ’ εφαρμογή των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων και η ανάπτυξη δικτύων μεταξύ των συναφών επιχειρήσεων του κλάδου.

ε) Η αναζήτηση, μαζί με τις δημόσιες αρχές και τις πάσης φύσεως οργανώσεις και φορείς, λύσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στη βιώσιμη ανάπτυξη των βιομηχανιών ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης.

INSIDER.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων