Κοινό αποτιμητή βάζουν ΔΕΠΑ και Shell για την εξαγορά του ποσοστού των Ολλανδών στην ΕΠΑ Αττικής
Στην κατεύθυνση της επιλογής κοινού αποτιμητή για το ποσοστό 49% της Shell στην ΕΠΑ Αττικής κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ, δηλαδή ο υποψήφιος αγοραστής, και οι Ολλανδοί, δηλαδή ο υποψήφιος πωλητής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ξένων οίκων, δηλαδή της Rothschild και Lazard, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό των δύο εταίρων στην ΕΠΑ Αττικής, γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, και το κλίμα είναι καλό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νούμερο δεν έχει ακόμη διαρρεύσει προς τα έξω, γεγονός άλλωστε που θα ήταν και πρωθύστερο πριν να διεξαχθεί η αποτίμηση. Αμφότερες οι πλευρές, τόσο η Rothschild για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, όσο και η Lazard για λογαριασμό της Shell, τηρούν, προφανώς για διαπραγματευτικούς λόγους, χαμηλούς τόνους, ωστόσο η εικόνα που μεταφέρεται προς τα έξω είναι ότι η συμφωνία δεν βρίσκεται μακριά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συγκλιθεί το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το αίτημα των Ολλανδών να συμπεριληφθεί στο τίμημα και η αποζημίωση έναντι της κατάργησης του δικαιώματος αποκλειστικής δραστηριότητας στη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής μέχρι το 2030. Το ποσό της αποζημίωσης έχει υπολογιστεί από τη Shell στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ΔΕΠΑ το αμφισβητεί.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η Shell εμφανίζεται διατεθειμένη να καταλήξει σε μια λύση με την δημόσια εταιρεία παροχής αερίου, προκειμένου να κλείσει το επίμαχο ζήτημα, και να απαγκιστρωθεί από την ελληνική αγορά λιανικής στο αέριο.
Τα περιθώρια χρόνου είναι στενά, και οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί έως τον Μάρτιο, αφού αν καθυστερήσουν, θα πάει πίσω και η προγραμματιζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Τυχαίο προφανώς δεν είναι ότι η έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ έχει χρονικά τοποθετηθεί στο συμπληρωματικό μνημόνιο έως τα τέλη Μαρτίου.
Στο θέμα του διαγωνισμού επανέρχεται το ερώτημα, αν τα ΕΛΠΕ, τα οποία επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι τα ενδιαφέρει η αγορά φυσικού αερίου, θα πουλήσουν το ποσοστό τους ύψους 35% στη ΔΕΠΑ μαζί με το μερίδιο 65% του Δημοσίου, όπως δηλαδή έκαναν στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. Τίποτα φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ξεκαθαρίσει η τύχη της παρουσίας της ΔΕΠΑ στις Εταιρείες Παροχής Αερίου σε Αττική, και Θεσσαλονίκη Θεσσαλία, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις με την Shell.
Θυμίζουμε ότι η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης– Θεσσαλίας και η παραμονή της στην ΕΠΑ Αττικής, είναι και το επιθυμητό από την κυβέρνηση σενάριο.
energypress.gr