Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Κλειδώνει» ο λογαριασμός όλων των μέτρων 5,4 δισ. έως την Κυριακή

«Κλειδώνει» ο λογαριασμός όλων των μέτρων 5,4 δισ. έως την Κυριακή

Διαφήμιση

«Κλειδώνει» μέχρι την Κυριακή ο λογαριασμός των μέτρων 5,4 δισ. για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016 – 2018 με ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και αυξήσεις έμμεσων φόρων.

Λίγο πριν την έλευση του κουαρτέτου και ενόψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει σε μέτρα 1,8 δισ. που αφορούν στην άμεση φορολογία ενώ συνεχίζεται το γράψε – σβήσε των παρεμβάσεων 1,8 δισ. στους έμμεσους φόρους με αυξήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο, τέλος κινητής τηλεφωνίας ενώ υπάρχει και πρόταση για αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.

Το υπόλοιπο 1,8 δισ. του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να οριστικοποιηθούν και να συμφωνηθούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου ώστε να έχει φέρει εις πέρας το κομμάτι που της αναλογεί και να μην κολλήσει η αξιολόγηση εξαιτίας της Αθήνας. Επί του θέματος θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος που αφορούν:

1. Την εφαρμογή νέας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο το οποίο «ψαλιδίζεται» στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αλλά για εννέα στους δέκα θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση λόγω της μείωσης του συντελεστή του πρώτου φορολογικού κλιμακίου εισοδήματος από 26% σε 22%.

2. Τη μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η οποία αποφέρει έσοδα 1 δισ. Η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται με νέα κλίμακα με την οποία προκύπτουν με τον «μικρό» συντελεστή να διαμορφώνεται σε 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και τον ανώτατο στο 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ η νέα κλίμακα της εισφορά αλληλεγγύης δίνει οριακές μειώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια έως 17.000 ευρώ αλλά φέρνει έξτρα φόρους σε όσους δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

3. Την αύξηση των επιβαρύνσεων για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστές αυξημένους. Για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι τα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 33%

4. Την ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν μισθωτοί με εισοδήματα περισσότερες της μιας πηγής. Αν στα εισοδήματα του φορολογούμενου περιλαμβάνονται μισθοί και αμοιβές από ελεύθερο επάγγελμα τα δύο εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με την κλίμακα που θα περιλαμβάνει το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 9.100 ευρώ. Με την ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν περισσότερες της μιας πηγές θα ελαφρυνθούν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα ενώ αντίθετα θα προκύψουν έξτρα φόροι για φορολογούμενους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Έμμεσοι φόροι 
Στο «μέτωπο» των έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του φόρου στη βενζίνη, το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο ενώ δεύτερες σκέψεις γίνονται τώρα για την εξίσωση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης με εκείνον που επιβάλλεται στη βενζίνη καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το μέτρο αυτό θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων και θα «φουντώσει» το λαθρεμπόριο.Στο πλαίσιο αναζήτησης πρόσθετων εσόδων σχεδιάζεται η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση ενώ υπάρχει και η πρόταση για αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. «Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων που θα καλύψουν την «τρύπα» των 210 εκατ. που προκαλείται με την κατάργηση του ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Οι φορολογικές «ζώνες» στις οποίες έχει στραφεί η προσοχή για να βρεθούν οι αντικαταστάτες του τέλους είναι συνολικά από τον ηλεκτρονικό τζόγο και το διαδικτυακό στοίχημα και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με την ηγεσία του ΟΠΑΠ. Ο έτερος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, αφορά την αίτηση διαιτησίας που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Λονδίνου (Νοέμβριος 2015) ο ΟΠΑΠ ζητώντας από το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση 1 δισ. για τις αλλαγές που επέβαλε η Επιτροπή Παιγνίων στους κανονισμού λειτουργίας των VLT’s -γνωστά και ως «φρουτάκια»- που είχε συμφωνηθεί από το 2011 να εγκαταστήσει και να εκμεταλλευτεί στα πρακτορεία του και οι οποίες (αλλαγές) οδήγησαν τον Οργανισμό στην αναστολή του σχεδίου.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων