Αγνωστο πώς «χάθηκαν» μετά τις δολοφονίες των κατόχων τους και εμφανίστηκαν ή έμειναν κλειστά ή «πειράχτηκαν»
Ο κύκλος του αίματος που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια στην Greek mafia δεν λέει να κλείσει. Η μάχη για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της νύχτας είναι ανηλεής. Οι δολοφονίες δεκάδες, ακόμη περισσότερα όμως τα ερωτήματα που συντροφεύουν ορισμένες από αυτές. Ερωτήματα που αφορούν τα κινητά τηλέφωνα ορισμένων από τα ισχυρότερα πρόσωπα της ελληνικής μαφίας, των οποίων το περιεχόμενο η ΕΛΑΣ φαίνεται εντελώς απρόθυμη να εξετάσει.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το κινητό τηλέφωνο του πρώην εκαμίτη Σπύρου Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από την ταβέρνα Κρητικός στην Παλλήνη την 1η Μαΐου 2018. Η δολοφονία του αποτέλεσε νευραλγικό παράγοντα στον τεράστιο κύκλο αίματος που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια στην Greek mafia και έχει οδηγήσει σε δεκάδες νεκρούς.
«Ισχυρά ερείσματα στην αστυνομία»
Αυτό δεν φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα την ΕΛΑΣ, αφού το κινητό τηλέφωνό του βρισκόταν για περίπου δύο χρόνια κλειδωμένο σε κάποιο συρτάρι μέχρι να σταλεί τον Ιούλιο του 2020 στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Τα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της ΕΛΑΣ γίνονται ακόμη μεγαλύτερα εφόσον σε ακόμη δύο περιπτώσεις τα κινητά τηλέφωνα δολοφονημένων «κεφαλών» της ελληνικής μαφίας… εξαφανίστηκαν για ημέρες, ώσπου τελικά να καταλήξουν –άγνωστο πώς– στα χέρια της ΕΛΑΣ. Η πολύχρονη απραξία της ΕΛΑΣ αναφορικά με τον Σπ. Παπαχρήστου μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον περίεργη, αφού δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο στον χώρο της νύχτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Σπ. Παπαχρήστου «για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα περιγράφεται ως το άτομο που εξασφάλιζε τις απαιτούμενες ισορροπίες, έχοντας ισχυρά ερείσματα στην αστυνομία, διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο και επαφές με επιφανείς επιχειρηματίες, πολιτικούς, ακόμη και την Εκκλησία».
«Αφόρητες πιέσεις στην Ασφάλεια Αττικής»
Οσα ακολούθησαν τη δολοφονία του Σπ. Παπαχρήστου ήταν καταιγιστικά όχι μόνο στον χώρο της Greek mafia αλλά και στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας astinomiko.gr: «Η Ασφάλεια Αττικής δέχτηκε αφόρητες πιέσεις για δύο πράγματα: πρώτο να μην “πειραχτούν” τα κινητά τηλέφωνα του θύματος, και το δεύτερο να μη γίνει κατ’ οίκον έρευνα, όπως θα έπρεπε να γίνει και γίνεται σε κάθε ανάλογη σοβαρή υπόθεση. Και πράγματι τίποτα από τα δύο αυτά δεν έγινε ποτέ, μέχρι τις 10 Ιουλίου του 2020 που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών».
Τα δύο κινητά τηλέφωνα του Σπ. Παπαχρήστου αποτελούσαν, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «κάτι σαν την… Κιβωτό της Διαθήκης για τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, αστυνομικών και ροής του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα». Ο Σπ. Παπαχρήστου φέρεται να χρησιμοποιούσε στα κινητά του τις εφαρμογές Viber και WhatsApp, όμως από αυτές «το όνομα του Σπύρου Παπαχρήστου έχει εξαφανιστεί, κάτι που για τους γνωρίζοντες σημαίνει ότι “περιέργως πώς” οι εφαρμογές αυτές έχουν απεγκατασταθεί από τα δύο κινητά».
Γεγονός που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οδηγεί στα ερωτήματα αν τα κινητά «κρατήθηκαν μακριά από την προανάκριση μέχρι που ξέσπασε η υπόθεση της έρευνας της ΕΥΠ», καθώς και αν «θα δώσει απαντήσεις η δικαστική έρευνα ή το ερώτημα θα μείνει για πάντα αναπάντητο;».
Στο ενημερωτικό δελτίο που συνέταξε η ΕΥΠ και το οποίο συμπεριλήφθηκε στην από το 2017 δικογραφία για το κύκλωμα στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν αρκετοί επίορκοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αλλά και πολλοί απόστρατοι υπήρχε εκτενής αναφορά στον Σπ. Παπαχρήστου. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονταν στην επίμαχη δικογραφία, τηλεφωνική σύνδεση που ήταν καταχωρημένη σε εταιρεία του «τέθηκε σε επανασύνδεση για να εξακριβωθεί ο ρόλος του στο κύκλωμα και οι επαφές του με τον απόστρατο Φ.Ι. μετά την παραλαβή των χρημάτων από τον Μάλαμα Δημήτρη».
«Υπήρξε άνωθεν παρέμβαση»
Μετά τη δολοφονία του Σπ. Παπαχρήστου τα ηνία του κυκλώματος φαίνεται ότι ανέλαβε ο Δημήτρης Μάλαμας. Η ηγεμονία του Δ. Μάλαμα, γνωστού και ως «ταμία», δεν κράτησε πολύ, αφού εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 2019 μέσα στο αυτοκίνητό του στο Χαϊδάρι. Οι εκτελεστές επέβαιναν σε μοτοσικλέτα –κοινό χαρακτηριστικό με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ– και τον γάζωσαν με καλάσνικοφ.
Υπάρχει ένα ιδιαιτέρως αξιοπερίεργο κοινό στοιχείο στις δολοφονίες Παπαχρήστου και Μάλαμα, το οποίο αφορά τα κινητά τους τηλέφωνα. Βάσει όσων έχουν γραφτεί σε μερίδα του Τύπου, «όπως συνέβη και στην περίπτωση Παπαχρήστου, υπήρξε σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη άγνωστη άνωθεν παρέμβαση ώστε να εξαφανιστούν ή να μην ελεγχθούν τα κινητά των θυμάτων».
Οι «παρεμβάσεις» στα κινητά
Τα κινητά του Μάλαμα δεν βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας. Παρ’ όλα αυτά, «με τρόπο που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε, τα δύο κινητά έφτασαν στα χέρια της ΕΛΑΣ εβδομάδες μετά τη δολοφονία του κατόχου τους. Στις δύο συσκευές διαπιστώθηκαν “παρεμβάσεις” και “απουσίες” στις διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ο Δημήτρης Μάλαμας».
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ακόμη ένα μεγάλο «κεφάλι» της ελληνικής μαφίας, ο Δημήτρης Καπετανάκης, γνωστός και ως «Καπές», δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, επίσης εξαφανίστηκε το κινητό του. Κι ενώ η συσκευή αγνοούνταν για ημέρες, τελικά κατέληξε –άγνωστο πώς– στα χέρια της ΕΛΑΣ, ενώ φέρεται να υπέστη τις ίδιες «παρεμβάσεις» όπως και στην περίπτωση του Δ. Μάλαμα.
documento.gr