Κίνδυνος κατάρρευσης του Κτηματολογίου λόγω πολυνομοσχεδίου
Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κτηματολογίου (Ελληνικό Κτηματολόγιο), που θα αντικαταστήσει την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Ωστόσο, οι διατάξεις που περιλαμβάνει το προς ψήφιση, σήμερα στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, ενδέχεται να αφήσουν νομικά αθωράκιστο το Κτηματολόγιο, καθώς οι υπάλληλοι των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, όπως και οι 63 δικηγόροι της ΕΚΧΑ βλέπουν την πόρτα εξόδου από τον οργανισμό.
“Θα χαθεί ανεπιστρεπτί η βεβαιότητα, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία τα άμισθα υποθηκοφυλακεία εξυπηρετούν το κοινό και εξασφαλίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές στα πλαίσια της δικαστικής εξουσίας και θα γκρεμιστεί μια στέρεη και λειτουργική δομή προς χάριν μιας υδροκέφαλης, γραφειοκρατικής και με πολλά και δικαιολογημένα ερωτηματικά αξιοπιστίας νέας δομής. Η οποία υποβαθμίζει πλήρως τον νομικό χαρακτήρα του Κτηματολογίου με τρόπο πρωτόγνωρο για τον νομικό μας πολιτισμό και οπωσδήποτε εκτός των βέλτιστων πρακτικών των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης” έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση άμισθων υποθηκοφυλάκων Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι από τους 63 δικηγόρους της ΕΚΧΑ, όπως έχει σημειώσει το Capital.gr, μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, θα διαθέτουν ένα μήνα για να αποφασίσουν είτε εάν ενταχθούν στο νέο φορέα ως υπάλληλοι- παραιτούμενοι της δικηγορικής ιδιότητάς τους- είτε εάν θα δραστηριοποιηθούν ως δικηγόροι στην “ελεύθερη” αγορά.
Βέβαια, από τους 63 δικηγόρους με έμμισθη εντολή της Νομικής διεύθυνσης της ΕΚΧΑ, το πολυνομοσχέδιο λαμβάνει μέριμνα μόνο για τους 12.
“Στη νέα κεντρική υπηρεσία συνιστώνται 368 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και 12 θέσεις με σχέση έμμισθης εντολής” αναφέρει το άρθρο 17 του πολυνομοσχεδίου. Η διάταξη αυτή όμως, κατά το Σύλλογο Δικηγόρων της ΕΚΧΑ, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς η πλειονότητα των δικηγόρων καλείται να μετατραπεί σε δημόσιο υπάλληλο. Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποτελεί ειλημμένη απόφαση η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.
“Σε σοβαρό κίνδυνο η ολοκλήρωσή του έργου”
Για σοβαρό κίνδυνο μη ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου αλλά και αδυναμίας λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος κάνει λόγο το Επαγγελματικό Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων Κτηματολογίου (ΕΣΤΕΚ).
Όπως αναφέρει, παρότι είναι ευπρόσδεκτη, ιστορικά προδιαγεγραμμένη και θεσμικά επιβεβλημένη η δημιουργία ενός ενιαίου, δημόσιου και αυτοχρηματοδοτούμενου φορέα κτηματολογίου, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν είναι βέβαιο ότι διασφαλίζουν την έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου.
Και αυτό επειδή δεν είναι βέβαιο ότι παρέχονται οι αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών και την εύρυθμη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων. Επίσης, σύμφωνα με το ΕΣΤΕΚ, είναι αμφίβολο εάν:
– διασφαλίζεται η εξειδικευμένη και πολύχρονη εμπειρία όλων των εργαζομένων στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων και έμπειρων δικηγόρων της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. οι οποίοι εγγυώνται την ποιότητα και την νομική εγκυρότητα υλοποίησης των συμβάσεων κτηματογράφησης και την λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΚ).
– διασφαλίζεται η επιχειρησιακή ευελιξία και η λειτουργική ανεξαρτησία και επάρκεια του νέου φορέα χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Δημοσίου ώστε να υλοποιήσει εμπρόθεσμα και αποτελεσματικά το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου
– θωρακίζονται νομικά οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε δικαστικής αμφισβήτησης που είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τόσο την λειτουργία του φορέα όσο και το χρονοδιάγραμμα του έργου του ΕΚ.