Με κέρδη άνω του 2% έκλεισε το πετρέλαιο – Στα 52,5 δολ. το αργό, στα 57,4 δολ. το Brent
Παρασκευή 09/08/2019 – 05:12
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,39 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα ου ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου 2019, τη στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 2,85 εκατ. βαρέλια
Με άνοδο 2% και άνω έκλεισαν χθες (8/8) οι τιμές πετρελαίου, καλύπτοντας ένα μέρος από τις βαριές απώλειες την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, εν μέσω εμπορικών εντάσεων και ανησυχιών για υπερβάλλουσα προσφορά.
Σήμερα οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ «χαλάρωσαν» προσωρινά, με αποτέλεσμα το αμερικανικό αργό πετρέλαιο να καταγράψει «άλμα» 2,8% στα 52,5 δολάρια ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη, όταν το Brent σημείωσε κέρδη 2% στα 57,4 δολάρια.
Βέβαια, ο «μαύρος χρυσός» έχει χάσει συνολικά πάνω από το 20% της αξία του εντός του 2019, μέχρι στιγμής.
«Το Brent και το αργό ανακάμπτουν στο συνδυασμό μιας ισχυρότερης από το αναμενόμενο επίσημης στάσης στο γουάν, ανακουφίζοντας τους φόβους πολέμου συναλλάγματος», ανέφεραν αναλυτές της BNP Paribas.
Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, είχε καλέσει άλλους παραγωγούς να συζητήσουν για τη διακύμανση των τιμών αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,39 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα ου ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 2,85 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν επίσης πτώση, και συγκεκριμένα κατά 4,44 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση μόλις στα 720 χιλ. βαρέλια, την ίδι στιγμή που τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,53 εκατ. βαρέλια.
Οι αποστολές αργού πετρελαίου στην Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα νέα διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές τους.
Οι εξαγωγές καυσίμων συνέχισαν να ανεβαίνουν καθώς η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως.
Βέβαια οι γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με την ασφάλεια των πετρελαιοφόρων που διέρχονται από τον Περσικό Κόλπο παρέμειναν ανεπίλυτες, καθώς το Ιράν αρνήθηκε να απελευθερώσει πετρελαιοφόρο βρετανικής σημαίας που κατέλαβε τον περασμένο μήνα.
Η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα εμπορικά πλοία με σημαία ΗΠΑ θα πρέπει να στέλνουν τα σχέδια διάπλου των Στενών του Ορμούζ τόσο στο αμερικανικό όσο και στο βρετανικό ναυτικό και τα πληρώματα δεν θα πρέπει να αντιστέκονται σε οποιοδήποτε ιρανικό συμβαλλόμενο μέλος.
www.worldenergynews.gr