Κάτω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο, προειδοποιεί η Goldman Sachs
Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, αν ο ΟΠΕΚ δεν καταφέρει να προκαλέσει «σοκ και δέος» στην αγορά, μέσω μιας μεγάλης και απροειδοποίητης μείωσης της παραγωγής, προειδοποίησε χθες η Goldman Sachs. Ωστόσο, η πετρελαϊκή βιομηχανία, αν και σαφώς δεν αδιαφορεί για την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου, προσπαθεί να απαντήσει σε ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα: πότε θα κορυφωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο. Η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί σε μόλις 15 χρόνια, χρονικό διάστημα πολύ μικρό για μια βιομηχανία που πρέπει να εντοπίσει και να αναπτύξει νέα κοιτάσματα. Σημάδι των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας είναι ότι το 2016 η χρηματοδότηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερη, για πρώτη φορά, από τη χρηματοδότηση για παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ο ΟΠΕΚ πρέπει να πάρει την απόφαση να μειώσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή του και μάλιστα να το κάνει χωρίς να προετοιμάσει την αγορά, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs. Αν δεν καταφέρει να προκαλέσει «σοκ και δέος» στους επενδυτές και αν δεν μειωθεί το ύψος των αποθεμάτων, τότε είναι πιθανόν η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, προειδοποιούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Τον Μάιο, ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει να επεκτείνει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά εννέα μήνες έως τον Μάρτιο του 2018. Ωστόσο, η απόφαση είχε προεξοφληθεί από την αγορά, με αποτέλεσμα να μη σταθεί ικανή να ανατρέψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Χθες η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) και του Brent ήταν σχεδόν αμετάβλητη στα 44,39 δολάρια το βαρέλι και στα 46,86 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα. Από την αρχή του 2017, η τιμή του WTI έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 15%.
Απειλές
Ομως, η πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει μερικές ίσως μεγαλύτερες απειλές από την πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Η ταχεία εξάπλωση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ο περιορισμός της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα και η προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε κορύφωση της ζήτησης για πετρέλαιο πολύ πιο σύντομα απ’ όσο προβλέπουν οι αναλυτές. Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπομπ Ντάντλεϊ είχε δηλώσει ότι η κορύφωση της ζήτησης θα έρθει σε 25 χρόνια από σήμερα.
Με την πρόβλεψη συμφωνεί και ο ομόλογός του της Total Πατρίκ Πουάν, που προβλέπει κορύφωση της ζήτησης κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2040. Ωστόσο, ο Μπεν βαν Μπέρντεν, διευθύνων σύμβουλος της Shell, προειδοποιεί ότι η ζήτηση θα μπορούσε να φτάσει στο ζενίθ πολύ νωρίτερα, σε μόλις 15 χρόνια, αν αποδειχθούν δημοφιλή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Σύμφωνα με το πλέον επιθετικό σενάριο, η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2020 ή στις αρχές της επόμενης δεκαετίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Shell. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για μια βιομηχανία όπου έργα πολλών δισ. δολαρίων αρχίζουν να αποδίδουν έπειτα από μία δεκαετία. Αν επαληθευθούν παρόμοιες προβλέψεις, τότε είναι πολύ πιθανόν οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης αυξάνεται η πιθανότητα ορισμένα δύσκολα προσβάσιμα κοιτάσματα, π.χ. στην Αρκτική, να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα, ενώ σήμερα θεωρούνται πολύτιμα. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόβλημα για τις πετρελαϊκές εταιρείες, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να το παρακάμψουν, στρεφόμενες στην παραγωγή πετροχημικών, στην παραγωγή φυσικού αερίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ηλεκτρική ενέργεια
Σημάδι των αλλαγών που συντελούνται στην παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής ενέργειας είναι ότι το 2016 η χρηματοδότηση, παγκοσμίως, για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για την ανάπτυξη του δικτύου ήταν υψηλότερη από αυτήν για παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, για πρώτη φορά στην Ιστορία. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το ηλεκτρικό δίκτυο προσείλκυσαν επενδύσεις ύψους 718 δισ. δολαρίων, ή το 42% του συνόλου, ενώ τα ορυκτά καύσιμα 708 δισ. δολάρια. Το 80% της χρηματοδότησης για ηλεκτρική ενέργεια κατευθύνθηκε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου.
Έντυπη Καθημερινή