Κάντο όπως στα καύσιμα – Ολοκληρώθηκε η πώληση της Cyta Ηellas στη Vodafone
Στα χνάρια της αγοράς καυσίμου βαδίζουν και οι τηλεπικοινωνίες όπου στην αγορά μένουν ουσιαστικά 3 εταιρείες, η Vodafone, Cosmote και Wind. Η Forthnet σε λίγο καιρό θα ανήκει σε μια από τις 3 οπότε δεν θεωρείται “παίκτης” της αγοράς
Η συμφωνία της Vodafone με τη Cyta έκλεισε τυπικά την Τρίτη και αφορά την απόκτηση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της δεύτερης στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη Cyta Hellas, για την οποία η Vodafone συμφώνησε να καταβάλει 118 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Vodafone, αφορά την επιχειρηματική αξία (enterprise value) της εταιρείας, που σημαίνει ότι, εκτός της αξίας των μετοχών, περιλαμβάνει και τον δανεισμό της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, η συναλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την καταβολή του ποσού των 118 εκατ. ευρώ από τη Vodafone, μετά όμως την ανάληψη των υποχρεώσεων της Cyta Hellas από τη μητρική εταιρεία. Με άλλα λόγια, πρώτα η Cyta Kύπρου θα εκκαθαρίσει τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της θυγατρικής της και μετά ό,τι απομείνει θα είναι το έσοδό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πραγματικό έσοδο (τοις μετρητοίς) που θα έχει η Cyta Κύπρου θα είναι της τάξης των 18 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι η Cyta Hellas έχει υποχρεώσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν τρίτους και τα υπόλοιπα αφορούν τη Cyta Kύπρου. Ετσι, η τελευταία, με τη συναλλαγή αυτή, διασφαλίζει την επιστροφή δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ κι ένα υπερτίμημα 18 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Vodafone, η Cyta Hellas έχει περίπου 300.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, και μερίδιο 8% που θα προστεθεί στο υφιστάμενο 16% της Vodafone (πάνω από 600.000 σταθερής).
Επίσης, η Cyta Hellas έχει περίπου 40.000 πελάτες κινητής, προσφέροντας υπηρεσίες ως εικονικός πάροχος (MVNO) της Vofafone Eλλάδος. «Η εξαγορά της Cyta Hellas διευρύνει το μέγεθος και τη θέση της Vodafone στη στρατηγική συγκέντρωσης στη σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδος, που χτίστηκε στην επιτυχή εξαγορά και ολοκλήρωση της Hellas Online του 2014», ανέφερε ανακοίνωση του Vodafone Group. Μέσω της εξαγοράς, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Vodafone στην Ελλάδα «θα αυξήσει τη συνδρομητική της βάση και θα εξασφαλίσει νέες δυνατότητες και εμπειρίες στους πελάτες της». Σημαντικό επίσης περιουσιακό στοιχείο που περιέρχεται στη Vodafone είναι και το δίκτυο οπτικών ινών που έχει αναπτύξει η Cyta στην Ελλάδα, μήκους 5.500 χλμ.
Από την άλλη πλευρά, η κυπριακή Cyta, στην ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για μια σύμβαση το κλείσιμο της οποίας, με την πραγματοποίηση της σχετικής συναλλαγής, τελεί υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στελέχη των δύο επιχειρήσεων, η μόνη έγκριση που απαιτείται είναι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία θα εκφέρει γνώμη για το αν η συγκεκριμένη εξαγορά δημιουργεί εμπόδια στον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών. «Στο μεταβατικό στάδιο και μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη λειτουργική της εφαρμογή, λαμβάνονται οι απαραίτητες πρόνοιες με γνώμονα τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της Cyta Hellas και τη συνέχιση παροχής υψηλού επιπέδου υποστήριξης στους πελάτες της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Η συμφωνία υπογράφηκε χθες στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την εκκένωση των γραφείων της Vodafone λόγω τηλεφωνήματος για ύπαρξη βόμβας.