Καύσιμα: Μικρές αυξήσεις παρά το ασανσέρ των διεθνών τιμών – Τι θα καθορίσει τη νέα διαμόρφωση
Μικρή άνοδο σημειώνουν οι λιανικές τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, μία κίνηση που ωστόσο καθυστέρησε σημαντικά αυτή την φορά, παρά το γεγονός ότι η τιμή του Brent βρέθηκε σε υψηλά 3μήνου και το ευρώ σε χαμηλά των τελευταίων 45 ημερών.
Ήταν από τις λίγες φορές που η λιανική αγορά των καυσίμων δεν ακολούθησε τις διεθνείς τάσεις, αφού το σύνηθες είναι να δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά στην άνοδο των διεθνών τιμών και αργά στην αντίθετη πορεία.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι σε διεθνές επίπεδο θα έπρεπε να μάθουμε να ζούμε με υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ φόβισαν τους επενδυτές με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή του Brent να βρεθεί σε κάθετη πτώση, χάνοντας ακόμη και 4%.
Είναι πλέον σαφές ότι οι αυξομειώσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού» είναι συχνές και όποιος δηλώσει πως μπορεί να μαντέψει την τάση που θα διαμορφωθεί μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Και αυτό διότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές είναι πραγματικό ασανσέρ. Από την μία έκαναν βουτιά και την ακριβώς επομένη πραγματοποίησαν άλμα υπερκαλύπτοντας τις απώλειες.
Κίνα και Fed καθορίζουν την τάση
Δύο είναι οι παράγοντες που φοβίζουν ή ενθουσιάζουν τους επενδυτές. Ο ένας έχει να κάνει με την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία καθορίζεται εν πολλοίς από την Κίνα και ο άλλος από τις αποφάσεις της FED για την εξέλιξη των επιτοκίων. Έτσι όταν επικρατεί ο ένας ή ο άλλος, οι τιμές εκτοξεύονται ή βουτάνε.
Στην Αττική οι τιμές στην βενζίνη κινούνται σε μέσα επίπεδα λίγο κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο και συγκεκριμένα είναι στις περιοχή του 1,876 ευρώ, ενώ στην περιφέρεια οι τιμές είναι 10 λεπτά περίπου υψηλότερα.
Η κυρίαρχη τιμή στο diesel κίνησης είναι για την μεν Αττική στα 1,650 ευρώ το λίτρο και επίσης 10 λεπτά πιο ψηλά στα πρατήρια εκτός Αττικής.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή διαμορφώνεται κοντά στο 1,16 ευρώ το λίτρο στην Αττική και στο 1,22 ευρώ στην περιφέρεια.
Βουτιά για το Brent
Στις διεθνείς αγορές σήμερα το Brent είχε απώλειες 3,6% ή 3,11 δολαρίων, με την τιμή του στα 82 δολάρια το βαρέλι. Παρομοίως, το αμερικανικό αργό να βουτάει κατά 4,17% ή 3,32 δολάρια και να υποχωρεί στα 75,16 δολάρια το βαρέλι.
Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα που έδειξαν τάσεις επιμονής του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν τις ολοένα και περισσότερες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με το δολάριο να ενδυναμώνεται έντονα.
Να σημειωθεί ότι χθες η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, επανέφερε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο νέας ισχυρής αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, όταν το τελευταίο διάστημα η αγορά προεξοφλούσε ότι απομένουν μία ή το πολύ δύο κινήσεις 25 μονάδων.
Σύμφωνα με τον Giovanni Staunovo, αναλυτή εμπορευμάτων στην UBS, «οι αγορές ανησυχούν για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, κάτι που υποστηρίζει το δολάριο και επιβαρύνει το πετρέλαιο».
Την ίδια ώρα, αν και ο OPEC και ο ΙΕΑ προβλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο, καταλήγοντας πιθανώς και σε έλλειμμα προσφοράς, η αγορά στην παρούσα φάση δείχνει να έχει αρκετά περιθώρια.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ