Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
To Ιράν διαπραγματεύεται με περισσότερες από 15 πετρελαϊκές εταιρείες από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ασία

To Ιράν διαπραγματεύεται με περισσότερες από 15 πετρελαϊκές εταιρείες από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ασία

Διαφήμιση
Το Ιράν ενδέχεται να φαίνεται όλο και πιο απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου της χώρας δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της υπογραφής συμφωνιών με μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Amir Hossein Zamaninia δήλωσε ότι το Ιράν διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περισσότερες από 15 εταιρείες από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ασία για να συνάψει συμβάσεις που θα ανοίξουν τη χώρα σε μαζική εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
“Αυτά δεν είναι υπερβολικά φιλόδοξα στοιχεία και προσδοκίες”, δήλωσε στο συνέδριο «’Oil and Money’» στο Λονδίνο. “Η πολιτική μας είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον 10 συμβάσεις μέχρι το τέλος του ιρανικού έτους (Μάρτιος 2018).
 
Επεσήμανε ότι το Ιράν έχει υπογράψει μέχρι στιγμής “μνημόνια κατανόησης” (επενδυτικές προθέσεις) για 28 διαφορετικά έργα με εταιρείες όπως η Total, η Eni και η Shell, οι ρωσικές εταιρείες Rosneft και Lukoil, και οι κινεζικές  Sinopec και China National Petroleum (CNPC). Η συμφωνία του Ιράν για την ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Total είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη. Υπεγράφη τον Ιούλιο, είναι ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η γαλλική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει μαζί με την κινεζική CNPC και την Ιρανική Petropars, το γιγαντιαίο South Pars (SP11), το μεγαλύτερο έργο φυσικού αερίου στον κόσμο.
 
Το έργο θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως ή 400.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, δήλωσε η Total τον Ιούλιο και το παραγόμενο αέριο θα προμηθεύσει την ιρανική εγχώρια αγορά από το 2021. Τα σχόλια της Zamaninia έγιναν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και την πιθανότητα  να ανακαλέσουν το διεθνές πυρηνικό σύμφωνο, το οποίο συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην Προέδρου Obama. 
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων