Υπερόπλο της Εφορίας: Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε 48 ώρες
Το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης των καταθέσεων και των εισοδημάτων μπαίνει σε πλήρη λειτουργία τα επόμενα 24ωρα.
Περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ (που εμφανίζονται στα 65 CD που έχει το υπουργείο Οικονομικών) θα περάσουν από κόσκινο και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν σε διάστημα δύο ημερών.
Το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο και αφού ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα τίθεται σε πλήρη λειτουργία από όλες τις εφορίες και τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα (ορισμένες εφορίες ήδη το χρησιμοποιούν).
Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σύστημα θα ξεσκαρτάρει, από τις κινήσεις των λογαριασμών, τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Θα αφαιρεί ποσά τα οποία αφορούν επανακαταθέσεις, ενώ θα αγνοεί τα μικροποσά.
Εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα καλούνται οι ελεγχόμενοι να τα δικαιολογήσουν.
Σημειώνεται ότι στη λίστα των μεγαλοκαταθετών βρίσκονται όσοι έκαναν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή περισσότερες καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν αθροιστικά τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.
Ωστόσο, από τις διασταυρώσεις του εξελιγμένου αυτού συστήματος, από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν από την εφορία, θα μείνουν εκτός οι υποθέσεις που ήλεγξε με εισαγγελική εντολή η οικονομική αστυνομία
Κι αυτό γιατί οι έλεγχοι στις κινήσεις λογαριασμών των φορολογουμένων που έγιναν από την οικονομική αστυνομία, με το δικό της απαρχαιωμένο σύστημα, δεν μπορεί να «κουμπώσουν» στο νέο σύστημα της εφορίας.
Οπως αναφέρει η Καθημερινή, το πρόβλημα με τις υποθέσεις της οικονομικής αστυνομίας είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζει υπέρογκα ποσά τα οποία θεωρεί ύποπτα, ενώ πρόκειται για τραπεζικές κινήσεις του ίδιου μικρότερου ποσού. Ετσι, οι φορολογούμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν αστρονομικά ποσά.
Πάντως, σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις στην προσκόμιση δικαιολογητικών από τους ελεγχόμενους, οι οποίοι φέρουν το βάρος της απόδειξης όταν αμφισβητούν τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών.
Αυτό όμως δεν γίνεται με ευθύνη των φορολογουμένων, καθώς σε διάστημα 5 ημερών πρέπει να δικαιολογήσουν τα ποσά, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία, διότι θα πρέπει να αναζητήσουν δικαιολογητικά ακόμα και 10 χρόνια πίσω.
Επίσης, οι τράπεζες δεν χορηγούν αυθημερόν στοιχεία στους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η διαδικασία. Σε αρκετές περιπτώσεις, ελεγχόμενοι περιμένουν ακόμα και δύο μήνες από το εξωτερικό αποδεικτικά τραπεζών για τα ποσά που έφεραν στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις που εμφανίζονται. Πάντως, οι εφορίες δίνουν τις αναγκαίες παρατάσεις στους φορολογουμένους για να δικαιολογήσουν τα ποσά που δεν φαίνεται να δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους.
Οσοι εντοπιστούν με αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή, καταβάλλοντας τον φόρο που προβλέπεται στη ρύθμιση.
Εάν ενταχθούν στη ρύθμιση, σύμφωνα με την Καθημερινή, πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν.
Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.