Οι ΗΠΑ κηρύττουν πόλεμο στους συμμάχους τους
Η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι είναι αναγκασμένη να πλήξει την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό με δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, προκειμένου να εμποδίσει τα κινεζικά εργοστάσια να πλημμυρίσουν τις αγορές με αυτά τα μέταλλα και να προστατεύσει τους Αμερικανούς εργάτες. Πρόκειται για φαντασιοπληξία. Τα κινεζικά χαλυβουργεία και εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου θα εξακολουθήσουν να παράγουν τα προϊόντα τους και το πιθανότερο είναι ότι το κόστος των δασμών θα πληρώσουν οι Αμερικανοί αγρότες και προϊόντα όπως το μπέρμπον του Κεντάκι και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, καθώς η επιβολή δασμών οδηγεί σε εμπορικό πόλεμο.
Αρχικά, ο πρόεδρος Τραμπ είχε εξαιρέσει αυτούς τους συμμάχους από τους δασμούς 25% σε προϊόντα χάλυβα και 10% σε προϊόντα αλουμινίου που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο. Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή δασμών, που ισχύουν από χθες, διότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να δεχθεί κανείς πως αιτία ήταν η ανυπομονησία. Πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα σκληρού διαπραγματευτή σε θέματα εμπορίου, διότι το προηγούμενο διάστημα έχει κατηγορηθεί πως προέβη σε πολλές παραχωρήσεις απέναντι στην Κίνα. Οι νέοι δασμοί δεν έχουν άμεσο στόχο το Πεκίνο, αλλά υποτίθεται πως θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει πως οι νέοι δασμοί θα εμποδίσουν την Κίνα να παρακάμπτει τους υπάρχοντες δασμούς, μέσω της εξαγωγής προϊόντων από άλλες χώρες. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έχει παρουσιάσει πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Κίνα κάνει κάτι τέτοιο.
Η επιβολή των δασμών όχι μόνο δεν θα περιορίσει την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου στην Κίνα, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα αναγκάσει την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό να επιβάλουν νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα, πλήττοντας αμερικανικές επιχειρήσεις και εργαζομένους. Επίσης, ο πρόεδρος ουσιαστικά απομονώνει τις ΗΠΑ από τους κοντινότερους συμμάχους τους, ακριβώς αυτές τις χώρες τις οποίες είναι αναγκασμένος να συνεργαστεί για να πιέσει την Κίνα να αλλάξει την οικονομική της πολιτική. Ακόμη και η Συνομοσπονδία Αλουμινίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως είναι «απογοητευμένη» από την απόφαση Τραμπ. Πράγματι, τι κίνητρο έχουν Ευρώπη, Καναδάς και Μεξικό, χώρες που και οι ίδιες πλήττονται από την πλεονάζουσα κινεζική παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, να συνεργαστούν με μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται ελάχιστα για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές της στην οικονομία και στους εργαζομένους τους; Οι δασμοί ενδέχεται να είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει ο Τραμπ ώστε να δείξει πώς θα τιμωρήσει τις χώρες που εξαπατούν τις ΗΠΑ.
Οι νέοι δασμοί επιβάλλονται λίγες ημέρες αφότου Αμερικανοί βουλευτές είχαν επικρίνει τον πρόεδρο ότι τήρησε ήπια στάση απέναντι στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE. Παρόλο που η εταιρεία παραβίασε απροκάλυπτα τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της εξαγωγής προηγμένης τεχνολογίας στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα και παρόλο που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να επιτρέψει στη ZTE να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η συμφωνία αυτή, στόχος της οποίας είναι, κατά τον πρόεδρο, η προστασία κινεζικών θέσεων εργασίας, φαντάζει ακόμα πιο ύποπτη, δεδομένου πως ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες αφότου η Κίνα είχε παραχωρήσει εμπορικά σήματα στην Ιβάνκα, κόρη του Τραμπ. Αν είναι πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ να αποκτήσει τη φήμη προστάτη της βιομηχανίας και των εργατών, τότε το κάνει με πολύ κακό τρόπο. Η απόφαση να επιβάλει δασμούς στους συμμάχους θα αποδυναμώσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.