Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η ημερίδα της ΗΑΕΕ για τον ενεργειακό ρόλο Ελλάδας-Κύπρου σημείωσε επιτυχία

Η ημερίδα της ΗΑΕΕ για τον ενεργειακό ρόλο Ελλάδας-Κύπρου σημείωσε επιτυχία

Διαφήμιση

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του χώρου της ενέργειας κατά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια στην Ελλάδα έδωσαν μαζικά το παρόν στην επιτυχημένη Ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), με θέμα το “Ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις” και η οποία γεφύρωσε με άριστο τρόπο το κενό που είχε δημιουργηθεί λόγω της παρατηρούμενης “απόστασης” μεταξύ Αθήνας και Κύπρου στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η τεράστια, διαχρονική, εμπειρία των συντελεστών της ημερίδας από θέσεις ευθύνης, οδήγησε τη συζήτηση στην παραγωγή συμπερασμάτων και εισηγήσεων για συγκεκριμένα, πρακτικά βήματα στα οποία πρέπει να προβούν οι κυβερνήσεις των Αθηνών και της Λευκωσίας, προκειμένου να επιτύχουν άμεσα οφέλη για τους λαούς τους.

Στα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε μια σειρά σημαντικών στρατηγικών στόχων που έχουν άμεση σχέση με το χώρο της ενέργειας, όπως ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, η δημιουργία Κοινής Επιτροπής Άμυνας και η ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, η επικαιροποίηση των ανταλλαγών σε επίπεδο τεχνογνωσίας κλπ.

2. Η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή νέων πολυετών καθυστερήσεων και συζητήσεων που αποπροσανατολίζουν από τους πραγματικούς στόχους.

3.Οι δύο χώρες οφείλουν να προχωρήσουν από κοινού σε στρατηγικές επιλογές σε ότι αφορά στη συνεργασία τους με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη της περιοχής, στις υπερδυνάμεις και στους διεθνείς οργανισμούς.

Ένθερμος υποστηρικτής της στενότερης συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην ενέργεια, υπήρξε ο κύριος ομιλητής της ημερίδας , Πρόεδρος του κόμματος ΔΗΚΟ και υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Κύπρο,  Νίκος Παπαδόπουλος.

Την Ημερίδα άνοιξε και συντόνισε ο καθηγητής και Πρόεδρος της ΗΑΕΕ κύριος Κώστας Ανδριοσόπουλος, καθηγητής Ενεργειακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο ΕSCP στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Παπαδόπουλος, ανέλυσε την πολιτική του στο ενεργειακό ζήτημα. Αναφέρθηκε σε άσκοπες καθυστερήσεις που ζημίωσαν την Κύπρο, σε ένα  περιβάλλον που εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα και υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας της χώρας του κυρίως με την Ελλάδα, καθώς και με τις γειτονικές χώρες Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο κλπ.

Σε ότι αφορά στις διάφορες επιλογές στρατηγικής σημασίας που προβληματίζουν επί χρόνια κυβερνήσεις και εταιρείες, όπως η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι μόνο με την επιλογή ιεραρχημένων – με ρεαλιστικό τρόπο και γνώμονα το όφελος του λαού – λύσεων θα καταστεί δυνατή η απαγκίστρωση από την παρατηρούμενη στασιμότητα και θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Το πλέον, αντικειμενικά, εφικτό σχέδιο είναι η αξιοποίηση του κυπριακού αερίου μέσω των εγκαταστάσεων LNG  στην κοντινή Νταμιέτα της Αιγύπτου και όχι μέσω της μεταφοράς του με αγωγό προς την Τουρκία, προοπτική που μελετά για το αέριο του το Ισραήλ. Εφόσον, συμπλήρωσε, το επιτρέψουν οι ποσότητες υδρογονανθράκων και τα οικονομικά μεγέθη, μπορούν να εξαχθεί στο μέλλον και μέσω του πιο δαπανηρού αγωγού East Med, ή του σταθμού στο Βασιλικό της Κύπρου.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, η Κύπρος  θα μπορεί να χαράξει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική, χωρίς να εξαρτάται από τρίτες χώρες. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κύπρου υποστήριξε την ελληνο-κυπριακή συνεργασία στον ηλεκτρικό τομέα και αναφέρθηκε στην ανάγκη οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς αναφέρθηκε στα τρέχοντα και μελλοντικά ενεργειακά προγράμματα της Ελλάδας και στην ανάγκη διεθνών συνεργασιών για την προσέλκυση ξένων μεγάλων εταιρειών, διότι μόνο αυτές διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια και εμπειρία να αξιοποιήσουν τα ελληνικά αποθέματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι η επιστημονική και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των διαφόρων ευκαιριών και προκλήσεων, προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή και με προσεκτικά βήματα που θα ολοκληρωθούν εντός  μιας τριετίας κινείται ο οργανισμός που προΐσταται. 

Στις μελλοντικές προοπτικές των υδρογονανθράκων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην παρουσίασή της  η Πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Flow Energy S.A. και πρώην γενική Διευθύντρια της ΔΕ.ΠΕ.ΚΥ, Τερέζα Φωκιανού. Η κυρία Φωκιανού, η οποία ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους  οργάνωσε επιτυχώς τις πρώτες διεθνείς παραχωρήσεις στην Ήπειρο και στο Ιόνιο τη δεκαετία του ‘90, αναφέρθηκε στους διάφορους τρόπους και τύπους συνεργασίας των κυβερνήσεων των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών με τις ξένες ενεργειακές εταιρείες και ανάλυσε ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας.

Ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Τσακίρης αναφέρθηκε εκτενώς στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να  προωθήσουν τα ενεργειακά τους ενδιαφέροντα. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και υπογράμμισε ότι οι γνωστές συμμαχίες και συσχετισμοί στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή  που αποτελούν πλέον “κινούμενη άμμο” έχουν αλλάξει, με την Τουρκία να λειτουργεί χωρίς να υπολογίζει παλιές συμμαχίες και συμφωνίες, καθώς και τη Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή να αποτελούν “ηφαίστεια” έτοιμα να εκραγούν με ενδεχόμενες συνέπειες τις κοσμογονικής σημασίας αλλαγές στα σύνορά τους, στα συστήματα διακυβέρνησης και στις επιρροές από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Στο ασταθές αυτό πλαίσιο, τόνισε, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι μαζί.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και υποψήφιος για την προεδρεία της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα Γιάννης Μανιάτης, μίλησε για την ανάγκη ενιαίου ενεργειακού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου και αναφέρθηκε εκτενώς στις προοπτικές της χώρας μας στον ενεργειακό τομέα.

Σε ιδιαίτερα σημαντική ανάλυση για τα άμεσα σχέδια της ΔΕΗ προέβη ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης κύριος Γιάννης Κοπανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι ο διαγωνισμός  για την πρόσληψη συμβούλου στα θέματα φυσικού αερίου μεταξύ δύο υποψηφίων εταιριών, πλησιάζει στο τέλος του.

Μίλησε για τα σχέδια της ΔΕΗ να προσφέρει από τις αρχές του νέου έτους νέα προϊόντα σε οικιακούς, εμπορικούς, ξενοδοχειακούς πελάτες, ενώ ο σύμβουλος που θα προσλάβει θα προτείνει χρονοδιαγράμματα, προτεραιότητες και επιχειρησιακό σχέδιο διείσδυσης στην αγορά προμήθειας και τη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε ο κ. Κοπανάκης εκτός από το retail στόχος της ΔΕΗ είναι να μπει και στο CNG και στο small scale LNG και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη εγκαινιάσει στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΠΑ για τα νησιά, ενώ εξετάζει και τη διείσδυση μέσω CNG σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός δικτύου. 

Ο Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής των ΕΛΠΕ  Φοίβος Συμεωνίδης, ο οποίος έζησε 20 χρόνια στην Κύπρο, μίλησε και αυτός για την ανάγκη στενής συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας στον ενεργειακό τομέα και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπέστη σοβαρή ζημία λόγω της 15-ετούς καθυστέρησης στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της μετά την διακοπή της δραστηριότητας της ΔΕ.ΠΕ.ΚΥ. Η συνεργασία της εταιρείας του με την Exxon Mobil και την Total  για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων νοτιοδυτικά της Κρήτης θα καλύψει το κενό αυτό, τόνισε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΜΑΝ Diesel & Turbo Hellas Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δυνατότητες συνεργασιών της εταιρείας του στον ενεργειακό χώρο και την ημερίδα έκλεισε ο Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος  της ΔΕΠΑ, Στέλιος Μπίκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα  στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως οι αγωγοί East Med και IGI Poseidon, καθώς και ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων