Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Φοβούνται «μπλακ άουτ» 50 ημερών στην οικονομία αν χαθεί το ορόσημο της 7ης Απριλίου

Φοβούνται «μπλακ άουτ» 50 ημερών στην οικονομία αν χαθεί το ορόσημο της 7ης Απριλίου

Διαφήμιση

Τρόπο για να κρατήσει ανοιχτό τον διάδρομο επιστροφής των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα αναζητά η κυβέρνηση καθώς διατυπώνονται πλέον σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ραγδαίας επιβάρυνσης του οικονομικού κλίματος αν δεν ληφθεί απόφαση ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις τη Δευτέρα.

Στον απόηχο των πληροφοριών ότι στο χθεσινό EWG σημειώθηκε σοβαρή διάσταση απόψεων για τα εργασιακά και τις περικοπές στις συντάξεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με αποτέλεσμα να παραμείνει κόκκινο το φως επιστροφής του ΔΝΤ στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν νωρίτερα ότι η επιστροφή των κλιμακίων πρόκειται να αποφασιστεί σήμερα μετά από μεταξύ τους διασκέψεις, και να ανακοινωθεί επίσημα εντός της ημέρας.

Τις πληροφορίες περί «συνεννόησης όλων των πλευρών» μεταφέρουν και πηγές της ευρωζώνης, αναφέροντας ότι επιχειρείται να βρεθεί ενδεχομένως και σήμερα μια λύση που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε μια αποστολή και η οποία προϋποθέτει ουσιαστικά την «οπισθοχώρηση» της ελληνικής πλευράς στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Αυτά είναι μεταξύ άλλων ο χρόνος εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων το 2019, η επαναφορά του lock out (ανταπεργία εργοδοτών) και οι ομαδικές απολύσεις.

Ο φόβος είναι πως αν οι δανειστές δεν έρθουν τη Δευτέρα και περάσει στην αγορά το σήμα ότι χάνεται πλέον και το ορόσημο της 7ης Απριλίου για μια τεχνική συμφωνία, η επιδείνωση του κλίματος θα είναι πολύ έντονη το επόμενο διάστημα καθώς προκύπτει ένα χρονικό κενό 50 ημερών μέχρι το επόμενο Eurogroup της 22ας Μαϊου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση μιας νέας χρονοκαθυστέρησης αλλά πρωτίστως οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παράταση της αβεβαιότητας στην οικονομία.  Ήδη τα μηνύματα για τις έως τώρα εκροές από το τραπεζικό σύστημα είναι εξόχως ανησυχητικά ενώ αντίστοιχα σήματα εκτροχιασμού στέλνουν και οι εκτιμήσεις που γίνονται για την πορεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων