IEA: Η μεγαλύτερη πτώση ζήτησης πετρελαίου στην ιστορία το 2020
16 06 2020 | 14:05
Η μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου στην ιστορία αναμένεται να καταγραφεί το 2020, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τρίτη, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά “εντός των επόμενων μηνών”.
Οι διεθνείς τιμές του αργού έχουν σημειώσει υποχώρηση περί το 40% από τις αρχές του έτους, καθώς τα μέτρα τύπου lockdown που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού προκάλεσαν πρωτοφανές σοκ στη ζήτηση στην αγορά ενέργειας.
Ο IEA σημειώνει ότι στο β’ τρίμηνο του έτους, η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 17,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την αντίστοιχη την ίδια περίοδο το 2019. Η μείωση αυτή είναι ελαφρώς μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων του οργανισμού, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Ο εδρεύων στο Παρίσι οργανισμός υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του 2020, η μέση ημερήσια πτώση της ζήτησης θα φθάσει τα 8,1 εκατ. βαρέλια, ενώ αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021.
Τόσο η πτώση του 2020, όσο και η άνοδος το 2021 αναμένεται να είναι αντίστοιχα οι μεγαλύτερες στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τον IEA.
Η πρόβλεψη για την ημερήσια ζήτηση αργού στο σύνολο του έτους διαμορφώνεται στα 91,7 εκατ. βαρέλια, 500.000 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του IEA, τον Μάιο, λόγω των μεγαλύτερων του αναμενομένου παραδόσεων αργού εν μέσω των lockdown του κορονοϊού.
Οι χώρες του OPEC, μαζί με τους συμμάχους τους στο ευρύτερο σχήμα του OPEC+, συμφώνησαν στις αρχές Ιουνίου να επεκτείνουν χρονικά την περικοπή της παραγωγής τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και τον Ιούλιο.
Η απόφαση έχει παράσχει στήριξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μολονότι οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων λόγω του κορονοϊού παραμένουν.
“Υπαρξιακή κρίση” στην βιομηχανία των αερομεταφορών
Επιχειρηματικός κλάδος ο οποίος αναμένεται να μείνει πίσω σε σχέση με την πορεία της ζήτησης και το 2021 είναι εκείνος των αεροπορικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον IEA, η ζήτηση σε αυτό τον τομέα θα παραμείνει 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, “κυρίως λόγω της διατηρούμενης πτώσης στη ζήτηση για κηροζίνη”.
Η αεροπορική βιομηχανία “αντιμετωπίζει μια υπαρξιακού χαρακτήρα κρίση”, σημειώνει ο IEA, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν “για αρκετό καιρό μετά το τέλος” του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εναερίων Μεταφορών (IATA), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες και το 82% της κίνησης στους αιθέρες παγκοσμίως, το 2020 η αεροπορική κίνηση θα είναι μειωμένη κατά 55% σε σχέση με το 2019.
capital.gr