Η τιμή του πετρελαίου και ο ρόλος των ΗΠΑ
Ανέκαμψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, δεδομένου ότι η υποχώρησή τους τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών άνοιξε την όρεξη των επενδυτών για αγορές. Ωστόσο η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές περιόρισε τα κέρδη, διατηρώντας τις τιμές κοντά στο επίπεδο που είχαν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχυόταν χθες κατά 2% στα 38,68 δολάρια το βαρέλι. Παρεμφερή πορεία ακολουθούσε και η τιμή του αμερικανικού αργού, η οποία κυμαινόταν γύρω στα 36,91 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,65%. «Πρόκειται για τεχνικές αγορές. Είναι σαφές πως οι επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει στην πτώση άρχισαν να ρευστοποιούν τα κέρδη τους όταν η τιμή του Brent υποχώρησε κάτω από το επίπεδο που είχε βρεθεί το 2008», εξηγεί ο κ. Τάμας Βάργκα, αναλυτής αγορών πετρελαίου στην εταιρεία PVM Associates με έδρα το Λονδίνο. Το δολάριο υποχωρούσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων, διευκολύνοντας τους επενδυτές δεδομένου ότι το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια. Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκεται ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο να άρει την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου έπειτα από 40 χρόνια ισχύος της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο. Αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να εξάγουν μεγάλες ποσότητες πλεονάζοντος πετρελαίου, θα αρχίσουν και να μειώνονται τα αποθέματά τους που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Θεωρούμε ότι η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών από τις ΗΠΑ θα αποτελέσει σημαντική διαρθρωτική αλλαγή», λέει ο κ. Ολιβιέ Ζακόμπ, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Petromatrix.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντουλάχ αλ Μπάντρι, δήλωσε χθες πως οι τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ στο χαμηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα και ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν υψηλότερα σε μερικούς μήνες ή μέχρι το τέλος του 2016. Σε κάθε περίπτωση όμως, στην αγορά εξακολουθεί να κυριαρχεί η εκτίμηση ότι θα υποχωρήσουν και άλλο οι τιμές του πετρελαίου, εκτίμηση που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Η απόφαση του ΟΠΕΚ στις 4 Δεκεμβρίου να μην ορίσει ανώτατο όριο παραγωγής για τα κράτη-μέλη του οργανισμού, όπως και η πιθανή αύξηση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων, έχει οδηγήσει σε πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 16% από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ μέχρι σήμερα. Ο οίκος Moody’s αναθεώρησε χθες την εκτίμησή του για τη μέση τιμή που θα έχει το πετρέλαιο το 2016 από τα 53 δολάρια/βαρέλι στα 43 δολάρια. Στο σκεπτικό της αναθεώρησης παρατίθεται η εκτίμηση πως θα παραταθεί και άλλο η κατάσταση υπερπροσφοράς που υπάρχει στις αγορές πετρελαίου διότι η όποια επιβράδυνση στην αμερικανική παραγωγή θα αντισταθμιστεί από την είσοδο του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές. Με τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να έχουν υψηλή παραγωγή όπως και οι Αμερικανοί παραγωγοί, η διαφορά στην τιμή μεταξύ αμερικανικού αργού (WTI) και πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30% σε λιγότερο από δύο δολάρια μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Συνήθως παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στις αγορές πετρελαίου προς τα τέλη κάθε έτους καθώς αρχίζει στα σοβαρά ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και συνεπώς κορυφώνεται και η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο φέτος ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός, ο οποίος οφείλεται εν μέρει στο μετεωρολογικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο, έχει περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Ενας τελευταίος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά πετρελαίου είναι η επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, η οποία αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου. Συνήθως το πετρέλαιο υποχωρεί όταν ενισχύεται το δολάριο διότι καθίσταται ακριβότερο για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
(Καθημερινή)