Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η μείωση της τιμής πετρελαίου «βάζει φωτιά» στις πετρελαιοβιομηχανίες

Η μείωση της τιμής πετρελαίου «βάζει φωτιά» στις πετρελαιοβιομηχανίες

Διαφήμιση

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 70% από τον Ιούνιο του 2014 έως σήμερα συνεχίζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της υφηλίου. Χθες η BP ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια ζημία της ιστορίας της, ύψους 5,97 δισ. ευρώ, για το 2015, καθώς και ότι προχωρεί σε επιπλέον 3.000 απολύσεις. Την ίδια ώρα, η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, ανακοίνωνε ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εμφάνισε τα μικρότερα κέρδη της από το 2002 και μείωση επενδύσεων κατά 25%. Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Royal Dutch Shell και υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές έξι ακόμη ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών, προκαλώντας αύξηση του κόστους δανεισμού για πολλές πετρελαϊκές εταιρείες.

Η κατάρρευση της αγοράς του πετρελαίου εξαιτίας του συνδυασμού υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας εξακολουθεί να πλήττει την κερδοφορία, τωρινή και μελλοντική, των περισσότερων πετρελαϊκών εταιρειών του κόσμου, αποκαλύπτοντας τις πλέον αδύναμες εξ αυτών. Τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου και συνολικά του 2015 ήταν απογοητευτικά για όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες, ωστόσο στην περίπτωση της BP οι κατάλληλες λέξεις είναι «δίχως προηγούμενο». Για το σύνολο του 2015, η BP ανέφερε ζημίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων (5,97 δισ. ευρώ), τις μεγαλύτερες στην ιστορία της. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη τρεις χιλιάδες απολύσεις, αυξάνοντας τον αριθμό σε 7.000 μέχρι το 2017. «Αν επικρατήσουν οι χαμηλές τιμές, τότε απέχουν ένα με δύο τρίμηνα από το να μειώσουν το ύψος του μερίσματος ή από το να προβούν σε αποεπενδύσεις», σχολίασε χθες στο Reuters ο Τζακ Αλαρντάις, αναλυτής της Genkos Securities.

Η καταβολή μερίσματος θεωρείται ιερή για τις πετρελαϊκές εταιρείες, η BP διατήρησε το μέρισμα για το 2015 στα 10 σεντ ανά μετοχή, ωστόσο τα κακά οικονομικά αποτελέσματα και το εξίσου δυσοίωνο μέλλον ήδη πιέζουν την εταιρεία.

Η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε χθες κατά 8,8% λίγο πριν από το κλείσιμο. Ενδεικτικό της κρίσης που περνούν οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι ότι οι ζημίες που εμφάνισε πέρυσι η BP είναι μεγαλύτερες από αυτές (ύψους 4,9 δισ. δολαρίων) που είχε αναφέρει το 2010, δηλαδή τη χρονιά που σημειώθηκε η πολύνεκρη έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας στον Κόλπο του Μεξικού. Το δεύτερο τρίμηνο του 2010 η BP είχε ανακοινώσει προβλέψεις ύψους 17,2 δισ. δολαρίων για να καλύψει τα έξοδα της έκρηξης στην πλατφόρμα Deepwater Horizon. Συνολικά τα έξοδα της BP εξαιτίας της τραγωδίας στον Κόλπο του Μεξικού ανήλθαν στα 55 δισ. «Κινούμαστε γρήγορα ώστε να να προσαρμοστούμε στις αλλαγές», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες πως, αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου, είναι σε θέση να μειώσει τα έξοδά της σε τέτοιο βαθμό ώστε να τα καλύπτει με την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Χθες το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά περίπου 4,5%, με την τιμή του μόλις να υπερβαίνει τα 30 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη χειρότερα για την BP, η S&P προέβλεψε χθες ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί το 2016 κατά μέσον όρο στα 40 δολάρια το βαρέλι, στα 45 το 2017 και στα 50 στη συνέχεια.

Φυσικά η BP δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, ανέφερε μείωση κερδών κατά 58% στα 2,78 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Αντιδρώντας η εταιρεία μείωσε τις επενδύσεις της για το 2016 στα 23,2 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με το 2015 και ανέστειλε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Την περασμένη εβδομάδα, η Shell είχε προειδοποιήσει για μείωση κερδών το τέταρτο τρίμηνο στα 1,6-1,9 δισ. από 3,26 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η Chevron είχε ανακοινώσει στις 29 Ιανουαρίου ζημίες ύψους 588 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 205 έναντι κερδών ύψους 3,47 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μείωση των κερδών, αλλά επίσης και των μελλοντικών κερδών, ανάγκασε την S&P να υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα τη Shell και να υποβαθμίσει σε αρνητική την προοπτική των BP, Eni, Repsol, Statoil, Statoil Forsikring, Statoil US Holdings και Total.

(Καθημερινή)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων