Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Γυρνούν την πλάτη στους νέους επαγγελματίες οι τράπεζες

Γυρνούν την πλάτη στους νέους επαγγελματίες οι τράπεζες

Διαφήμιση

17/1/2019

Κλειστή παραμένει η στρόφιγγα της ρευστότητας, με τις τράπεζες να απορρίπτουν ακόμη και αιτήσεις νέων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ερμητικά κλειστή παραμένει η «πόρτα» των τραπεζών για τους νέους επαγγελματίες που προσπαθούν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα την ώρα που η ελληνική οικονομία πασχίζει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ο κανόνας στο τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι, δυστυχώς, η απόρριψη των αιτήσεων για χρηματοδότηση, ακόμη και όταν προέρχονται από νέους επιχειρηματίες με έξυπνες ιδέες και λευκό «πιστωτικό μητρώο». Η στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης δεν ανοίγει ούτε όταν οι υποψήφιοι δανειολήπτες έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ), εκπληρώνοντας μια σειρά από αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις.

Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνει το παράδειγμα μιας νέας επαγγελματία 38 ετών η οποία δραστηριοποιείται στον Πολιτισμό και, συγκεκριμένα στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μετά από πολυετή ανεργία, η εν λόγω επαγγελματίας -τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του insider.gr καθώς και ο πλήρης φάκελος- εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών» του ΟΑΕΔ το οποίο απευθύνεται σε ανέργους.

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση με 12.000 ευρώ, τμηματικά, προκειμένου ο αιτών να κάνει έναρξη δραστηριότητας, να εξοπλίσει το γραφείο και να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου η νέα ατομική επιχείρηση να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Το πρόγραμμα, όμως, δεν δίνει λύση σε ένα σοβαρό ζήτημα: τη ρευστότητα. Η πρώτη εκταμίευση γίνεται στον νέο επιχειρηματία αφού έχει δαπανήσει 4.000 ευρώ στα πρώτα έξοδα. Αυτό το χρηματοδοτικό κενό έρχονται να καλύψουν οι τράπεζες -τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, διαφορετική.

Στην προκειμένη περίπτωση, η νέα επαγγελματίας στράφηκε για χρηματοδότηση (8.000 ευρώ) αρχικά σε διεθνή οργανισμό μικροπιστώσεων που λειτουργεί στη χώρα μας προκειμένου να τύχει μιας πιο ευέλικτης και άμεσης απάντησης. Η αντιμετώπιση που είχε, ωστόσο, δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού η αίτηση απορρίφθηκε με την εξής αιτιολογία: «Η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη προοπτικές ανάπτυξης και υποστήριξης της δραστηριότητας από την έγκριση του ΟΑΕΔ. Η μικροχρηματοδότηση είναι μόνο συμπληρωματική και για τις ανάγκες της απορρόφησης του παραπάνω προγράμματος».

Στη συνέχεια, η νέα επιχειρηματίας απευθύνθηκε σε συστημική τράπεζα που διαθέτει ειδικό πρόγραμμα εγγυήσεων EaSI στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανταγωνιστικότητα και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) -ένα εξειδικευμένο δηλαδή προϊόν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι η αιτούσα, εκτός από λευκό «μητρώο» στον Τειρεσία, προσκόμισε εγγυητή (ελεύθερο επαγγελματία) με άριστη μακροχρόνια σχέση με την εν λόγω τράπεζα και λευκό Τειρεσία, επίσης. Και πάλι, όμως, η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική: «Σας γνωρίζουμε ότι με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια και τον κανονισμό της Τράπεζάς μας δεν προκύπτει αποδεκτή πιστοληπτική διαβάθμιση της επιχείρησης».

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου δήλωσε ότι «το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θα σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας». Είναι βέβαιο ότι ο κ. Χατζηνικολάου, αλλά και όλοι οι τραπεζίτες στο σύνολό τους, όταν διαβεβαιώνουν περί «αποκατάστασης της χρηματοδότησης» δεν αναφέρονται μόνο στις 10 κορυφαίες εταιρείες της χώρας -οι οποίες συνήθως καλύπτουν τις ανάγκες τους είτε με δανεισμό από το εξωτερικό είτε με έκδοση χαμηλότοκων ομολόγων.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται, σε αυτό το σημείο καμπής που βρίσκεται η χώρα, είναι πώς θα επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα εάν οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, εάν δεν χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες που δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα εν μέσω κρίσης αλλά έμειναν εδώ για να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων