Goldman Sachs: Αυτά θα είναι το 2019 τα νέα χαρακτηριστικά της αγοράς πετρελαίου
Nέες ισορροπίες με τους Αμερικανούς να ελέγχουν περισσότερο την παγκόσμια προσφορά
Χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της «βλέπει» η Goldman Sachs την τιμή του πετρελαίου καθώς η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού και τα υψηλότερα αποθέματα θα είναι καθοριστικοί παράγοντες στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Για το Brent η Goldman προβλέπει ότι ο μέσος όρος για το 2019 θα διαμορφωθεί στα 62,5 δολάρια το βαρέλι και για το αμερικανικό WTI στα 55,5 δολάρια το βαρέλι με τις αντίστοιχες προβλέψεις για το 2020 να παραμένουν αμετάβλητες στα 60,0 δολ. το βαρέλι και 54,5 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα.
H ανησυχία για την ζήτηση έριξε τις τιμές τον Δεκέμβριο του 2018 και οι συναλλαγές υποχώρησαν αυξάνοντας την διακυμανσιμότητα
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ενώ τα επίπεδα τιμών και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτιμημένες.
Παράλληλα εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας, οι τιμές θα ανακάμψουν περαιτέρω, αν και η αβεβαιότητα για την ανάπτυξη θα απαιτήσει πιθανώς την ενίσχυση των φυσικών αγορών πετρελαίου για να οδηγήσουν αυτό το ράλι, με ενθαρρυντικό στοιχείο να αποτελεί η έναρξη των περικοπών του ΟΠΕΚ.
Ακόμη και αν οι φυσικές αγορές αποδειχτούν ισχυρές, η τράπεζα σύμφωνα με την ανάλυση της, εξακολουθεί να αναμένει ότι το έλλειμμα ζήτησης που είχε προβλέψει για το 2018 και τις αρχές 2019 θα τερματιστεί, καθώς οι νέοι αγωγοί από την λεκάνη Permian θα μεταφέρουν χαμηλού κόστους πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά.
Τα στοιχεία των αποθεμάτων δείχνουν αδυναμία για την ζήτηση του 2018
Επιπλέον, αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί με χαμηλότερο οριακό κόστος το 2019 δεδομένου ότι:
1. Θα είναι υψηλότερα τα επίπεδα αποθεμάτων στο ξεκίνημα του έτους,
2. Ο επίμονος ρυθμός αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού κατά τη διάρκεια του 2018 θα επενεργήσει.
3. Ασθενέστερες από τις αναμενόμενες προσδοκίες αύξησης της ζήτησης (ακόμη και στις παραπάνω συναίνεσης προβλέψεις) και
4. Αυξημένη παραγωγική ικανότητα χαμηλού κόστους.
Η αμερικανική τράπεζα καταλήγει ότι:
Πρώτον, οι τιμές spot θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν για το Brent καθώς τα αποθέματα τελικά θα επανέλθουν σε 5ετή μέσα επίπεδα και οι τιμές του αμερικανικού WTI μακροπρόθεσμα θα μειωθούν σταδιακά στα 50 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αμερικανική παραγωγή χαμηλού κόστους καθίσταται άνευ περιορισμών και οι παραγωγοί επαναλαμβάνουν την αντιστάθμιση( hedging).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας οι τιμές του Brent 3 και 6 μηνών προβλέπεται τώρα να διαμορφωθούν στα 62.5 δολάρια το βαρέλι και 67.5 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 70 δολάρια το βαρέλι στο παρελθόν.
Επιβράδυνση παραγωγής στις ΗΠΑ και περικοπή παραγωγών του ΟΠΕΚ στα περιβάλλοντα χαμηλής ζήτησης
Η ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5 mb / d(εκατ. βαρέλια ανά ημέρα) το 2018 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,6 mb / d σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman για το 2019 ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα ανέλθει στο 1,4% σε σχέση με την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ σε 3,3% σε ετήσια βάση, διατηρώντας συνολικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων της που εκτμούσαν 3,5%, με αναθεώρηση προς τα κάτω της κινεζικής ζήτησης κατά 60 kb / d (χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα).
Η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στα 350 kb / d από τα 475 kb / d το 2018, καθώς η πολιτική θα συνεχίσει να διευκολύνει την αντιστάθμιση μελλοντικών αδυναμιών.
Για τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να αναμένει ισχυρή ανάπτυξη, καθώς οι νέοι αγωγοί συνεχίζουν να τίθενται σε σύνδεση και με τη ανοδική πορεία της ζήτησης του 2018 να εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη.
Τέλος, η Goldman να αναμένει ότι η ζήτηση εκτός της Κίνας θα ανακάμψει λόγω του ότι η Βραζιλία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία εξέρχονται από ύφεση ενώ υποστηρικτικός θα είναι ο συνδυασμός των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου, του αποδυναμωμένου δολαρίου και της πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed.
Μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή έχουν σημειώσει ΟΠΕΚ και Ρωσία από τον περασμένο Νοέμβριο
www.worldenergynews.gr