Γιατί η κατάρρευση της αξίας του πετρελαίου θα έχει και συνέχεια;
Η αξία του μαύρου χρυσού έχασε το έτος που μας πέρασε 35%, φτάνοντας κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι. Κι αυτό το επίπεδο τιμών είχαμε να το δούμε από την περίοδο της μεγάλης κρίσης του 2007.
Τα πράγματα όμως δεν θα πάνε καθόλου καλά για το πετρέλαιο στο άμεσο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι αναλυτές σχετικά με τις τιμές του μαύρου χρυσού αναμένουν νέα πτώση της αξίας του έως και τα μέσα του 2016, πριν δούμε ξανά να κερδίζει λίγο από το χαμένο έδαφος προς το τέλος της χρονιάς.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου τον Φεβρουάριο θα κινείται γύρω από τα 38 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα δηλαδή από ότι κόστιζε για ένα μεγάλο διάστημα εντός του 2015.
Η τιμή του πετρελαίου μειώνεται εξαιτίας της παγκόσμιας υπερπροσφοράς με την αγορά του αργού να είναι πλήρως απορυθμισμένη.
Από τη μια πλευρά έχουμε τη χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ζήτηση από την Κίνα, κι από την άλλη την κούρσα όλο και μεγαλύτερου ανταγωνισμού μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Ο ΟΠΕΚ, ο μεγαλύτερος παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προηγείται σε αυτή τη διχαστική πορεία, αρνούμενος να μειώσει τους ρυθμούς παραγωγής για να αυξηθούν οι τιμές. Η Σαουδική Αραβία που ελέγχει κατά γενική ομολογία την πολιτική του ΟΠΕΚ πιέζει για όλο και χαμηλότερες τιμές ούτως ώστε να ανταγωνιστεί τις φτηνές ΗΠΑ.
Τα πράγματα αλλάζουν όμως και από τη δυναμική επιστροφή του Ιράν στο παγκόσμιο παιχνίδι, καθώς ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές μετά από το πολύχρονο εμπάργκο. Μάλιστα η χώρα αναμένεται να αυξήσει και τη δική της παραγωγή στα 1,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα εντός του 2016.
Αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά ακόμη μεγαλύτερη υπερπροσφορά σε όλο τον κόσμο.
Η τεράστια πτώση στην τιμή του πετρελαίου –από τα 108 δολάρια στα 37 δολάρια μέσα σε μόλις 18 μήνες- χτυπάει και τους Αμερικανούς παραγωγούς. Μόνο στις ΗΠΑ η βιομηχανία πετρελαιοειδών έχασε 100.000 θέσεις εργασίας, με την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου να ρίχνει ελάχιστα τους ρυθμούς της το 2016, χωρίς όμως αυτό να είναι ικανό να αλλάξει την παγκόσμια τάση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που παρακολουθεί τις τάσεις των αγορών στα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη, αναμένει η πτωτική τάση της αξίας του πετρελαίου να παραμείνει σχεδόν ολόκληρο το 2016. Κι αυτό σημαίνει ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν κι άλλο. Αρκεί να μάθουμε, τελικά, πόσο.