Η Gazprom προειδοποιεί τις χώρες της Ευρώπης για έλλειψη φυσικού αερίου
Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σύντομα ελλείψεις στην προσφορά φυσικού αερίου αλλά και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αν προσπαθήσει να βασιστεί στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, αντί να αγοράσει περισσότερη ενέργεια από τη Ρωσία. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, επικεφαλής της Gazprom, σε συνέντευξή του στο Reuters. Eθιξε, έτσι, το πολιτικά ακανθώδες θέμα της ενεργειακής κάλυψης της Ευρώπης, το οποίο άπτεται των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
«Η Ευρώπη έκανε λανθασμένους υπολογισμούς, όταν υπέθεσε ότι δεν θα αυξηθούν οι ενεργειακές της ανάγκες και ότι αν χρειαστεί περισσότερο φυσικό αέριο θα μπορεί να το προμηθευτεί από άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, που βρίσκεται στο τιμόνι του μεγαλύτερου σε παραγωγή και εξαγωγές ενεργειακού κολοσσού παγκοσμίως.
Επειτα από σειρά συμφωνιών που υπέγραψε προσφάτως με την ενεργοβόρο Κίνα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα αρχίσει από το επόμενη χρονιά να εξάγει μεγάλες ποσότητες ρωσικών υδρογονανθράκων στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Φιλοδοξεί, μάλιστα, να κατακτήσει τουλάχιστον το 1/10 της κινεζικής αγοράς έως το 2025. Ετσι, η προειδοποίηση του επικεφαλής της Gazprom ηχεί σαν απειλή προς την Ευρώπη, ότι ενδέχεται να μειωθούν οι ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας που θα είναι στη διάθεσή της. Ο κ. Μεντβέντεφ διευκρίνισε ότι η Gazprom διαθέτει επαρκή αποθέματα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας, αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει από ποιον θα προμηθεύεται φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, ακόμη κι αν η Gazprom ολοκληρώσει εγκαίρως την κατασκευή των δύο νέων αγωγών, του Nord Stream 2, που θα περνάει κάτω από τη Βαλτική, και του Turkish Stream, για τις ενεργειακές ανάγκες της Νότιας Ευρώπης, και πάλι θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί. Αιτία είναι η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση με την παράλληλη μείωση της προσφοράς. Ο επικεφαλής της Gazprom προειδοποιεί ότι «το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό».
Την περασμένη χρονιά, οι εξαγωγές της Gazprom αυξήθηκαν κατά 8%, φθάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 194 δισ. κυβικών μέτρων. Η Ευρώπη απορρόφησε τη μερίδα του λέοντος από αυτές τις εξαγωγές, συγκεκριμένα το 35%, διότι εκτοξεύθηκε η ζήτηση εν μέρει και λόγω των χαμηλών τιμών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom, το μερίδιο της Ευρώπης ενδέχεται να υπερβεί το 40%, καθώς αυξάνονται οι ενεργειακές της ανάγκες, ενώ παράλληλα μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου στην Ολλανδία και στη Βρετανία. Αναμένεται, άλλωστε, να επιβραδυνθεί στη Νορβηγία μετά το 2025.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αμερικανικών υδρογονανθράκων, ο κ. Μεντβέντεφ προεξοφλεί ότι θα παραμείνουν περιορισμένες σε όγκο, θα είναι ακριβές και θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες της Ασίας.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και της Ασίας με αμερικανικούς υδρογονάνθρακες. Επικαλείται, μάλιστα, την ανάγκη να ανακοπεί η επιρροή που ασκούν στην αγορά η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ, οι δύο βασικοί παράγοντες τους οποίους η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι στρεβλώνουν την παγκόσμια αγορά. Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο επικεφαλής της Gazprom αναρωτήθηκε μήπως «πρέπει να μιλάμε στη Ρωσία για την υπερβολική εξάρτηση από τα χρήματα μιας ηπείρου» και κατέληξε να τονίσει ότι «το θέμα είναι ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση».