Α. Φωτάκη: Πυρετός στην Κύπρο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας
21 05 2019
Σε μία διπλωματική μάχη επιδίδεται η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την εισβολή του πλοίου – γεωτρύπανου «Πορθητή» και του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, με πρώτο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη στη Ρουμανία, ο οποίος μίλησε για δεύτερη εισβολή.
Ακολούθησε επίσκεψη του κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι και στη συνέχεια η μετάβαση του υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη στη Γαλλία, που επιβεβαίωσαν τόσο την αποφασιστικότητα της Total να γίνει η μεγαλύτερη ενεργειακή δύναμη που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και από τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Την Παρασκευή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, για τις προκλήσεις της Τουρκίας, εκφράζοντας του την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη Λευκωσία, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Hellasjournal διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα διεξάγονται μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Άγκυρας, της Λευκωσίας και άλλων πρωτευουσών με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, για να αποφευχθεί η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και η παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία.
Αχρείαστη ένταση
Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Μπόλτον είπε στον Χριστοδουλίδη ότι η Τουρκία με τις παράνομες ενέργειες της προκαλεί αχρείαστη ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις όποιες επιχειρήσεις διεξάγουν στην περιοχή, τονίζοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά στην ΑΟΖ της.
Οι συζητήσεις υποστηρίζεται ότι βρίσκονται στο πιο λεπτό σημείο, με δεδομένες και τις κακές αμερικανο – τουρκικές σχέσεις.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει καταδικαστικές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, από πολλές χώρες, εντός ΕΕ, με ηχηρή παραφωνία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, που δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές…
Η δήλωση του υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν επαναλήφθηκε και από το Foreign Office, έστω και αν είχε λειανθεί κάπως, δεν ήταν παρά μία επανάληψη της πολιτικής του Λονδίνου εναντίον των ελληνοκυπρίων, επί σειρά δεκαετιών, αλλά ίσως και κάποιων διεκδικήσεων, που μένει να φανούν, με δεδομένο ότι η Βρετανία έχει μείνει εκτός σχεδιασμών και μεριδίου στο ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και για να προσφέρουν – μεταξύ άλλων – στρατιωτική υποστήριξη στις δραστηριότητες της Exxon Mobil, η οποία ενδιαφέρεται και για νέα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ή έστω δήλωση ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει στρατιωτικά το νησί απέναντι στην Τουρκία.
Και όσο και αν η ένταση Ουάσιγκτον – Άγκυρας αυξάνεται, μέσω των εκβιασμών, που στόχο έχουν να αποτρέψουν την Τουρκία από την αγορά των ρωσικών S-400, οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεγράψει την Τουρκία αντίθετα θέλουν συνέχεια των προσπαθειών για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Ελλάδα και να παραμείνει στην αγκαλιά της Δύσης.
Οι κυρώσεις που είναι;
Αντίστοιχα δείχνει να κινείται και η ΕΕ, που ναι μεν προχωρά σε σκληρές δηλώσεις κατά της Τουρκίας και της προκλητικότητας της, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει πρόθεση για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.
Έτσι ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος βρέθηκε την Δευτέρα στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Χριστοδουλίδη δήλωσε ότι «η ΕΕ υποστηρίζει ξεκάθαρα την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ», επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ καλώντας την «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
Παραβίαση
Την ίδια στιγμή ο κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας και αντιβαίνουν στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο» και πρόσθεσε ότι: «Οι ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα».
Την ίδια στιγμή η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα τα οποία εντείνονται παράλληλα με την επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας – Δύσης. Η πλειοψηφία των αναλυτών τονίζει δε ότι η οικονομία θα είναι ο λόγος που θα κάνει τον Ερντογάν να γονατίσει για ακόμα μία φορά μπροστά στο Ντόνταλντ Τραμπ, καθώς οι τυχοδιωκτισμοί του δεν μπορούν να θεραπεύσουν τα προβλήματα. Μία οικονομία πλήρως εξαρτημένη από τη Δύση.
Με το ερώτημα τι θα επιλέξει η Δύση για την Κύπρο, σε περίπτωση που κερδίσει το παζάρι με την Τουρκία να παραμένει.
tanea.gr