Erdogan: Μας δεσμεύει η Λωζάνη, με εξαίρεση τη Θράκη – Οι ζώνες δεν είναι το μοναδικό ζήτημα στο Αιγαίο
Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές στη συνέντευξη που παραχώρησε ο R. T. Erdogan, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
Εμφανίζεται ανοιχτός για διάλογο, κάτι που οδηγεί, όπως φαίνεται, στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ενώ στον απόηχο όσων ειπώθηκαν περί της “επικαιροποίησης” της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφέρει ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη», αν και σημειώνει ότι η Άγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη.
Ειδικότερα, δηλώνει ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση και οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπ΄όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Ομοίως, η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη. Εκ φύσεως, τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλος και τον κ. Τσίπρα. Δίνουμε σημασία έτσι ώστε να γίνουν βήματα για την παρεμπόδιση κάποιων ενεργειών προκλητικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, τέτοια βήματα και ο θετικός λόγος θα συμβάλλουν τόσο στα να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα, όσο και στο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι υφιστάμενοι δίαυλοι διαλόγου».
Για τη Συνθήκη της Λωζάνης
«Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης είναι η βασική συμφωνία, η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως κι όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα», τονίζει ο κ. Erdogan.
Υπογραμμίζει ότι «τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάνη, πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια. Πρέπει να αναλύσουμε καλά το κλίμα της εποχής και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πιστεύω ότι όσο διατηρούνται η καλή πρόθεση και η ειλικρίνεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Από αυτή την άποψη, είναι ευχάριστο ότι στο θέμα του Αιγαίου και σε άλλα ζητήματα οι διπλωματικοί δίαυλοι δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να οικοδομήσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μας σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα μιας βασικής συμφωνίας όπως η Λωζάνη».
Για τους μουσουλμάνους της Θράκης
Ο κ. Erdogan αναφέρει ότι η Άγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη και χρησιμοποιεί καθαρά δύο φορές τον όρο “τουρκική μειονότητα”, ενώ απαιτεί αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η “εθνική” της ταυτότητα όσο επίσης τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες.
«Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων. Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα, η ‘τουρκική’ μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες», αναφέρει ο κ. Erdogan.
Η προσδοκία της χώρας μας, προσθέτει, «είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεσή τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων. Από την περίοδο της θητείας μου ως πρωθυπουργός, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά ανοίγματα στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας στη χώρα μας. Ένα από αυτά είναι το άνοιγμα καινούριων σχολείων στην Ίμβρο, νηπιαγωγείου και λυκείου, παρ΄ όλο που υπάρχουν πολύ λίγοι μαθητές από την μειονότητα. Την προσδοκία μας στο θέμα αυτό εξέφρασα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στην Αθήνα».
«Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, επανέλαβα και στην Αθήνα και στη Δυτική Θράκη το μήνυμά μου για τη συνέχιση της συμβολής της ‘τουρκικής’ μειονότητας της Δυτικής Θράκης στη ευημερία της Ελλάδας, προστατεύοντας την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική της ταυτότητα», συμπλήρωσε.
Κυπριακό
Ιδιαίτερα σκληρός είναι ο κ. Erdogan αναφορικά με το Κυπριακό, αναφέροντας μάλιστα ότι οι Ελληνοκύπριοι “εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί”, αυτό είναι ένα “όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ”.
Ακόμη, παρά την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ επιμένει ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση. Όπως ανέφερε «οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια. Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα, οι θέσει όλων των πλευρών εκφράστηκαν επανειλημμένα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εικόνα δε που εμφανίζεται κάθε φορά είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος. Αυτοί εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί. Εξάλλου, ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο το Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς ‘μειονότητας’ στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι”.
Κατά τον ίδιο, είναι καταδικασμένες να παραμείνουν αναποτελεσματικές οι διαπραγματεύσεις για επίλυση «όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που έχει ως βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων». Σημειώνει δε, πως «αυτή τη στιγμή, κατόπιν έκκλησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τις πλευρές, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης» και «μετά τις εκλογές που θα γίνουν και στις δυο πλευρές του νησιού, στις αρχές του 2018, θα προκύψει τι θα μπορεί να συζητηθεί στο θέμα της Κύπρου».
Για ΕΕ και προσφυγικό
«Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ υπήρξε πάντα και εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος μας», τονίζει ο κ. Erdogan, σημειώνοντας ότι «το σενάριο «ιδιαίτερης εταιρικής σχέσης» δεν έχει καμία ισχύ για εμάς», αλλά και ότι «παρά τα δυο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ, εμείς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με καλή θέληση και επιμέλεια για την ένταξη». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «αναμένουμε τη συνέχιση της υποστήριξης της Ελλάδας».
Όπως αναφέρει, «η χώρα μου είναι ο σχεδιαστής και ο κύριος εφαρμοστής της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016.
Επιπλέον, ενώ κάποιοι κατέφυγαν σε απάνθρωπες μεθόδους για την καταπολέμηση της άτυπης μετανάστευσης , η Τουρκία σημείωσε αυτή την επιτυχία αποκλειστικά με μια προσέγγιση επικεντρωμένη στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, οι κριτικές είναι τελείως αβάσιμες και κακόβουλες».
«Ελπίζω οι κύκλοι που μας επικρίνουν να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί αν εγκαταλείψουμε όλες αυτές τις προσπάθειές μας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Τονίζει ότι «η Τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση και από την ΕΕ».
πληροφορίες: bankingnews.gr, Βήμα της Κυριακής