Έρχεται γενναίο κούρεμα προστίμων για φοροπαραβάσεις – Ποιους αφορά
23/2/2020
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» ειδική επιτροπή θα εξετάζει τις αιτήσεις κλεισίματος, δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγχόμενους να καταβάλουν ποσοστό των πρόσθετων φόρων και προστίμων που έχουν επιβληθεί
«Κούρεμα» πρόσθετων φόρων, τόκων και προστίμων για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων αλλά και την αποσυμφόρηση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και των διοικητικών δικαστηρίων από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Πρόκειται για περισσότερες από 10.000 υποθέσεις που αφορούν αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους βεβαιώθηκαν σημαντικά ποσά πρόσθετων φόρων, τόκων και προστίμων στους ελεγχόμενους.
Αυτό που ουσιαστικά εξετάζεται από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, κατόπιν εισηγήσεων υπηρεσιακών παραγόντων, είναι να θεσπιστεί μια ειδική διαδικασία την οποία θα μπορούν να ακολουθήσουν οι ελεγχόμενοι για να κλείσουν γρήγορα τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ελέγχου.
Η διαδικασία αυτή μελετάται να πάρει την εξής μορφή:
Δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει τις αιτήσεις κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελέγχου.
Η επιτροπή θα χρησιμοποιεί ως βάση για τις αποφάσεις της τη νομολογία δικαστηρίων και της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που αφορούν σε υποθέσεις φορολογικών ελέγχων.
Με τις αποφάσεις της η επιτροπή θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγχόμενους να κλείσουν τις υποθέσεις τους οριστικά καταβάλλοντας ένα ποσοστό των πρόσθετων φόρων και προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, όπως για παράδειγμα το 50%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάγκη για τη θέσπιση της νέας διαδικασίας δεν είναι μόνο εισπρακτική. Σε πολλές περιπτώσεων που οι ελεγχόμενοι επιλέγουν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια κερδίζουν σημαντική μείωση των πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί. Μάλιστα, όταν γίνεται αυτό, το Δημόσιο αναγκάζεται να επιστρέψει εντόκως τυχόν φόρους που έχουν καταβάλει οι ελεγχόμενοι. Ετσι, με τη διαδικασία που προωθείται το όφελος θα είναι πολλαπλό για το δημόσιο ταμείο αλλά και τους ελεγχόμενους.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, μεταξύ άλλων, είναι:
Ελεγχοι για τη λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας μέσω του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.
Τακτικοί και έκτακτοι φορολογικοί έλεγχοι νομικών προσώπων.
Ελεγχοι για πλαστά και κυρίως εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Η αμφισβήτηση
Advertisement
Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους που ελέγχονται και στους οποίους βεβαιώνονται πρόσθετοι φόροι, προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), από τη σύστασή της το 2013 έως και τον Ιανουάριο του 2019 υποβλήθηκαν 54.675 ενδικοφανείς προσφυγές. Οι υποθέσεις που έκλεισαν ανέρχονται στις 52.625. Από αυτές οι 11.093 (ποσοστό 21%) ήταν προσφυγές που έγιναν αποδεκτές, είτε συνολικά είτε εν μέρει. Ουσιαστικά η ΔΕΔ στην πραγματικότητα έκρινε ότι η φορολογική διοίκηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Επίσης οι περισσότεροι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δικαιώνονται στη ΔΕΔ ή δικαιώνονται μερικώς, προσφεύγουν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώνονται.
ETHNOS.GR