Επίτροπος Περιβάλλοντος: «Αποτελεσματική η Ε.Ε. στην κηλίδα του Σαρωνικού»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά, βοηθώντας τις ελληνικές αρχές στο πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης στο Σαρωνικό.
Αυτό δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος και Θαλάσσιων Υποθέσεων Καρμένου Βέλα, σημειώνοντας ότι θα παρασχεθεί επιστημονική βοήθεια για την πλήρη αποκατάσταση των ακτών, ενώ εξετάζονται και τα περιθώρια καταβολής αποζημίωσης στους αλιείς που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα. Όσον αφορά στη ρύπανση από πλαστικά, ο Επίτροπος επισημαίνει ότι μια νέα κοινοτική στρατηγική θα αποφασιστεί έως το τέλος του έτους, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ερωτώμενος στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης Our Ocean, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Επίτροπος Καρμένου Βέλα σχολίασε το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης στον Σαρωνικό. «Μας ανησύχησε, γιατί τέτοια περιστατικά ρύπανσης αφήνουν πάντα πίσω ένα αρνητικό αποτύπωμα», ανέφερε. «Η ανταπόκριση της Ε.Ε. όμως ήταν άμεση, ταχεία και στιβαρή. Το αντιρρυπαντικό πλοίο της Ε.Ε. (σσ. μισθώνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας- EMSA και ενεργοποιείται μετά από αίτημα των εθνικών αρχών) παρέμεινε στην περιοχή για δύο εβδομάδες. Έκανε πολύ καλή δουλειά, νομίζω ότι συνέλεξε περίπου 2.600 τόνους νερού με πετρέλαιο. Επιπλέον παρακολουθούμε το περιστατικό μέσω της EMSA, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάτι ακόμα στο οποίο η Επιτροπή μπορεί να συμβάλλει. Το περιστατικό συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα και εκεί υποσχέθηκα ότι θα εξετάσουμε αν υπάρχει ευκαιρία να υποστηριχθούν όσοι αλιείς έχουν τυχόν πληγεί. Υποβλήθηκε τέλος ελληνικό αίτημα για παροχή επιστημονικής υποστήριξης στην πλήρη αποκατάσταση ακτών και θα υπάρξει θετική απόκριση μέσω της Ιταλίας».
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά (που ήταν και ένα από τα κύρια ζητήματα της διεθνούς διάσκεψης) ο Επίτροπος Περιβάλλοντος και Θαλάσσιων Υποθέσεων ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις. «Την περίοδο αυτή συζητείται το πακέτο κυκλικής οικονομίας από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Στο πλαίσιο του πακέτου θα καταρτιστεί μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η οποία ελπίζουμε ότι θα δώσει μια μακροπρόθεσμη λύση». Ερωτώμενος αν θα υποστήριζε την πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως έπραξε λ.χ. η Γαλλία (για τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα), ο κ. Βέλα εκτιμά ότι είναι ακόμα νωρίς για συγκεκριμένες απαντήσεις. «Αυτό που μπορώ να πω ότι προσπαθούμε να ζούμε δίνοντας το παράδειγμα. Έτσι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσαμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης στα κτίρια και στις συναντήσεις μας. Είναι πολύ νωρίς όμως για να εκτιμήσω ποιο θα είναι το τελικό κείμενο της στρατηγικής. Η ρύπανση από πλαστικά και ευρύτερα η θαλάσσια ρύπανση είναι για πολλούς το δεύτερο σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα μετά την κλιματική αλλαγή. Πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις στους πολίτες».
Ερωτώμενος για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, με αφορμή τις ανακοινώσεις Γαλλίας και Ισπανίας για τον περιορισμό ή την απαγόρευσή τους, ο κ. Βέλα εκτιμά ότι είναι αποκλειστικά ζήτημα των κρατών μελών. «Όσο οι εξορύξεις γίνονται με βάση τις αρχές της αειφορίας και σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα», ανέφερε.
πηγή: Γ. Λιάλιος, Καθημερινή