Επιμένει σε έρευνες και γεωτρήσεις η Άγκυρα
23 07 2020 | 11:37
Αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις εμφανίζεται η Αγκυρα, μετά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Τουρκία (MGK) υπό τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. H ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο και οι εξελίξεις στη Λιβύη βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της χθεσινής σύγκλησης.
Επιπλέον, το MGK συζήτησε για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στη βόρεια Συρία, καθώς και τις πρόσφατες αψιμαχίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Τα ελληνοτουρκικά ήταν από τα πιο επείγοντα θέματα στη χθεσινή ημερήσια διάταξη, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα για το «Oruç Reis» και δύο συνοδευτικά πλοία νότια της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελλόριζου, σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Σαμπάχ». Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, αν επιμείνει σε αυτές, καθιστούν σχεδόν αδύνατο να κάνει οποιεσδήποτε έρευνες σε ύδατα γύρω από τη χώρα, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα. «Γι’ αυτό άλλωστε η Τουρκία έχει επανειλημμένως απορρίψει τους αυθαίρετους ισχυρισμούς της Ελλάδας και συνεχίζει τις έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο».
Το MGK υπογράμμισε έτσι τη βούληση και δέσμευση της Τουρκίας να συνεχίσει όλες αυτού του είδους τις δραστηριότητες όπου το επιτρέπουν οι διεθνείς νόμοι και συνθήκες. Παρά την πανδημία, η Τουρκία έχει εντείνει τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων και τις δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε εξάλλου την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις της. Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης σε «καταδικασμένες πρωτοβουλίες τρίτων που ονειρεύονται να εκμεταλλευθούν το χάος για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μαζί με τους πραξικοπηματίες», χαρακτηρισμός με τον οποίο η Αγκυρα αναφέρεται στον στρατηγό Χαφτάρ.
Τέλος, το MGK διεκήρυξε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», εννοώντας κυρίως τους Κούρδους στη Συρία (YPG/PYD), αλλά και το Ισλαμικό Κράτος. Ταυτόχρονα, όμως, το Συμβούλιο υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο κουρδικό ΡΚΚ να βρει ασφαλές καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ.
(Καθημερινή)