Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Επένδυση εκατομμυρίων από Ισραήλ για προστασία της ΑΟΖ

Επένδυση εκατομμυρίων από Ισραήλ για προστασία της ΑΟΖ

Διαφήμιση

Την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 367 εκατομμυρίων ευρώ (1,5 δις Σέκελ) από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία με σκοπό την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ ανακοίνωσε την Κυριακή η Διεύθυνση Προμηθειών και Παραγωγής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα YnetNews, οι σχετικές συμβάσεις προμηθειών θα οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2017 και θα περιλαμβάνουν ποικίλα συστήματα για παρακολούθησης, κυβερνοπολέμου, έλεγχο και διοίκηση, επικοινωνίες, πλοήγησης και πολλά άλλα. Αυτά τα συστήματα θα εγκατασταθούν στα τέσσερα περιπολικά πλοία που αγοράστηκαν από τη Γερμανία.

Στόχος, όπως ανέφερε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας είναι να είναι όλα τα συστήματα σε ετοιμότητα  μέχρι να παραδοθούν τα πρώτα πλοία στο Ισραήλ το 2019.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αγορά αυτή αποτελεί το ήμισυ του προϋπολογισμού που ενέκρινε η κυβέρνηση για την υπεράσπιση της ΑΟΖ του Ισραήλ με τις δύο αρχικές προσφορές για το έργο να έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Η Κύπρος δεν παραδειγματίστηκε  

Με αφορμή  το σχετικό δημοσίευμα, ο ταγματάρχης εν αποστρατεία Άντυς Λοϊζου δήλωσε στο Sigmalive πως δυστυχώς η Κύπρος δεν παραδειγματίστηκε από το Ισραήλ αλλά ούτε από άλλη χώρα προκειμένου να οικοδομιση ισχυρές και αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις. «Παραδείγματα η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και άλλα κράτη. Είναι αδιανόητο μια χώρα πλούσια σε υδρογονάνθρακες να μην διαθέτει πολεμικά πλοία, ( κορβέτες, πυραυλακάτους κα), ούτε πολεμική αεροπορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η υπό του Υπουργείου άμυνας συνεχής προβολή των ασκήσεων έρευνας και διάσωσης κρίνεται ως παραπλανητική καθότι αυτή δεν αποτελεί πρωτεύουσας αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας. Είναι επιβεβλημένη οι οικοδόμηση πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας ως δυνάμεων αποτροπής σε μια Κύπρο που η ΑΟΖ της είναι έντεκα φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της. Ας μη ξεχνάμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης στην άμυνα για την οποία συγκεντρώνεται.»

Προηγμένα συστήματα πλοήγησης

Στο Ισραήλ τώρα,  η εταιρεία Astornautics με έδρα την πόλη Πετάχ Τίκβα, κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη και την προμήθεια ενός συστήματος μεταφοράς δεδομένων πλοήγησης για τις  κορβέτες τύπου Sa’ar 6. Το σύστημα θα συγκεντρώνει τα διάφορα δεδομένα πλοήγησης χρησιμοποιώντας αισθητήρες εγκατεστημένους στο πλοίο και θα παρέχει τα καλύτερα δεδομένα στις διάφορες μονάδες του πλοίου χρησιμοποιώντας προηγμένο και μοναδικό λογισμικό σύντηξης αισθητήρων.

Εντωμεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα,  η Rafael Advanced Defense Systems, κέρδισε μια προσφορά για ανάπτυξη ενός εσωτερικού και εξωτερικού συστήματος επικοινωνίας για τα πλοία.

Οικονομικά οφέλη για κράτος και οικογένειες  

Σχολιάζοντας το deal, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην εισροή τεράστιων χρηματικών ποσών στα ταμεία τόσο του κράτους όσο και των οικογενειών.

 «Το Υπουργείο Άμυνας και οι αμυντικές βιομηχανίες συγκαταλέγονται στις κύριες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στο Ισραήλ. Αυτές οι συναλλαγές προμηθειών είναι προς όφελος του οικονομικού υδάτινου έργου-του έργου στο οποίο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) θα προστατεύσουν τα κοιτάσματα αερίου και είναι εξαιρετικά σημαντική για την άμυνα και την ασφάλεια του κράτους», δήλωσε ο Λίμπερμαν προσθέτοντας

« Γι ‘αυτό υπάρχει τεράστια σημασία στη συνέχιση των επενδύσεων στις αμυντικές βιομηχανίες, που ζωντανεύουν  (οικονομικά) δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και φέρνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του κράτους κάθε χρόνο».

(του Μάριου Πουλλάδου, SigmaLive.com)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων