Επανεξετάζεται το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας – Μόνο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται
Αγγελική Μαρίνου
Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα οριοθετεί σε πιο αυστηρό πλαίσιο την εφαρμογή του μέτρου.
Την οριοθέτηση της δυνατότητας λειτουργίας των επιχειρήσεων με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» μόνο για εκείνες που πλήττονται και βρίσκονται στη λίστα των ΚΑΔ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η διάταξη της πρόσφατης ΠΝΠ, που επέτρεπε την εκ περιτροπής εργασίας (2 εβδομάδες το μήνα, με τον μισό μισθό), το υπουργείο Εργασίας σκέφτεται να επανεξετάσει το μέτρο, ορίζοντας αρχικά την 30η Απριλίου ως καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα οριοθετεί σε πιο αυστηρό πλαίσιο την εφαρμογή του μέτρου ΜΟΝΟ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορονοιού, όπως αυτές προβλέπονται βάσει της λίστας με τους ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται πως η σχετική ρύθμιση της ΠΝΠ ήταν κάπως αόριστη, καθώς άφηνε να εννοηθεί πως το μέτρο αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων.
Κατ’ αρχήν εφαρμογή έως την 30η Απριλίου
Στη νέα υπουργική απόφαση, θα υπάρχει ρητή αναφορά περιορισμού του μέτρου «σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κ.Α.Δ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19», όπως ισχύει με την διάταξη για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Όσον αφορά στην διάρκεια του μέτρου, αυτή θα οριοθετείται κατ’ αρχήν έως την 30η Απριλίου. Τότε θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η κατάργηση του μέτρου ή η δυνατότητα συνέχισής του, ανάλογα με τα νέα δεδομένα της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και της κατάστασης που θα επικρατεί στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προέκυπτε πως η διάρκεια του μέτρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έναρξη ισχύος της επίμαχης ΠΝΠ, που είναι η 20η Μαρτίου (συνεπώς έως την 20η Σεπτεμβρίου).
Η επίμαχη διάταξη προκάλεσε ήδη την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΓΣΕΕ. Η τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για «φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες».
INSIDER.GR