Το «ενεργειακό διακύβευμα» ενός ενδεχόμενου Brexit
ΠΕΝΥ ΧΑΛΑΤΖΗ Ο ενεργειακός κλάδος δεν φοβάται το Brexit.
Ένα πιθανό Βrexit αναμένεται ότι θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς θα επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές, τη φορολογία εισαγόμενων στη Μεγάλη Βρετανία αγαθών, την αγορά ακινήτων, την αξία των καταθέσεων ξένων τραπεζών στις βρετανικές τράπεζες ενώ οι ξένες επιχειρήσεις και τα συνεργαζόμενα με το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένουν ότι θα αντιμετωπίσουν δυστοκία στις συναλλαγές σε πολλά επίπεδα.
Υπάρχει όμως ένας κλάδος ο οποίος μάλλον δεν έχει να χάσει και πολλά από ένα πιθανό Brexit.
Πρόκειται για τον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος μάλλον δεν θα «πονέσει» ιδιαίτερα από μία πιθανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη. Για την ακρίβεια, οι όποιες απώλειες μπορεί να υπάρξουν θα αφορούν στη Βρετανία, η οποία όμως δείχνει να έχει προνοήσει και να έχει κάνει «τα κουμάντα» της και πλέον αν υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, το πιθανότερο είναι ότι και πάλι θα είναι περιορισμένης κλίμακας.
Ενδεικτικό είναι ότι η βρετανική National Grid, η οποία διαχειρίζεται τα ενεργειακά συστήματα της Βρετανίας, δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι η ροή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από την ηπειρωτική Ευρώπη θα συνεχιστεί κανονικά ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, καθώς έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι «δεν αναμένουμε πρόσθετες προκλήσεις λειτουργικότητας για αυτό το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της προγραμματισμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ» και πρόσθεσε ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας θα πραγματοποιηθεί εκτός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς (ΕΕ), δηλαδή σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».
Ακόμη, η Βρετανία εισάγει περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου μέσω αγωγών από την ηπειρωτική Ευρώπη και τη Νορβηγία και μέσω αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από χώρες όπως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.
Το LNG διατίθεται σε επαρκείς ποσότητες στην παγκόσμια αγορά, καθώς η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τις παραδόσεις. Η National Grid δήλωσε ότι αναμένει υψηλότερες παραδόσεις LNG σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι και ότι αναμένει ότι θα υπάρξει επαρκής εφοδιασμός με φυσικό αέριο για την κάλυψη της ζήτησης ενώ εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Φυσικά, κανένα «διαζύγιο» δεν πραγματοποιείται χωρίς απώλειες. Η Βρετανία δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής (αναφορικά με το κλίμα, τις εκπομπές ρύπων, τη διασύνδεση των αγορών), κάτι που η πολιτική ηγεσία της χώρας δείχνει να έχει ήδη αντιληφθεί καθώς έχει χαράξει ήδη άλλη πορεία (σύστημα εμπορίας ρύπων). Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά στους δασμούς που μπορεί να επιβληθούν. «Οι αγωγοί θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν αλλά δεν ξέρουμε αν θα μπουν δασμοί στο εισαγόμενο πετρέλαιο ή αέριο, δηλαδή στα καύσιμα που μπορεί να προμηθεύεται η Βρετανία από την Ευρώπη (ή από άλλες πηγές μέσω της Ευρώπης)», σημειώνει.
Το διακύβευμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η βρετανική αγορά αποτελεί τον 7ο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η Βρετανία αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας. Σίγουρα η έξοδος από την ΕΕ σε συνδυασμό με μια υποτίμηση της λίρας θα καθιστούσε πιο ακριβές τις εξαγωγές προς τη Βρετανία (και τις εισαγωγές βρετανικών προϊόντων πιο φθηνές), αλλά λόγω της πιο περιορισμένης εμπορικής συνεργασίας (σε σχέση με άλλα κράτη) που διατηρούν οι δύο χώρες, δεν αναμένεται ότι οι συνέπειες θα ήταν ιδιαίτερα δυσχερείς για την χώρα μας.
Στον κλάδο της ενέργειας, η Ελλάδα εξάγει πετρελαιοειδή (ΕΛΠΕ, Motor Oil) ενώ η Energean θα πουλά το πετρέλαιο του Πρίνου στην BP μέχρι το 2025.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, «οι επιπτώσεις ενός Brexit δεν θα είναι ιδιαίτερα δραματικές για τον κλάδο της ενέργειας προς καμία κατεύθυνση. Η Αγγλία εισάγει ενέργεια, είναι net importer, αν η λίρα σημειώσει πτώση έναντι του ευρώ, αυτό μπορεί να καταστήσει πιο ακριβές τις εισαγωγές στον κλάδο της ενέργειας από την Ευρώπη προς την Αγγλία. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι το παγκόσμιο εμπόριο σε αυτά τα προϊόντα γίνεται κυρίως σε δολάρια, αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις εμπορικές συναλλαγές. Τώρα για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ευρώ, και εκεί είναι θέμα επιλογής».
insider.gr