Ενεργειακή «γέφυρα» μεταξύ Σ. Αραβίας – Κίνας στήνει η Aramco
Η Saudi Aramco αποτελεί έναν μεγάλο επενδυτή στον ενεργειακό τομέα της Κίνας.
Μια ενεργειακή «γέφυρα» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας επιχειρεί να χτίσει η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, η Saudi Aramco, σε μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να απεγκλωβιστεί από τους κινδύνους που ενέχουν οι τιμές του πετρελαίου αλλά και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για μείωση των ρύπων.
Συγχρόνως ο πετρελαϊκός κολοσσός στοχεύει σε μετατροπή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού πετρελαίου που παράγει σε χημικά σε μια προσπάθεια να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα.
Πρόσφατα, ο CEO της εταιρείας, Amin Nasser, επεσήμανε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αποτελούν και για τις ερχόμενες δεκαετίες ενεργειακές πηγές ζωτικής σημασίας.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Saudi Aramco για αύξηση της παραγωγής της σε φυσικό αέριο, στόχος για την εταιρεία αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών της Ασίας και κατ’ επέκταση, η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 150 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η διοίκηση επιχειρεί να διαβεβαιώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας και της ευρύτερης ασιατικής ηπείρου, ότι με μακροχρόνιες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στον ενεργειακό τομέα.
Η Saudi Aramco αποτελεί έναν μεγάλο επενδυτή στον ενεργειακό τομέα της Κίνας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Norinco προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα διυλιστηρίου και πετροχημικού εργοστασίου αξίας 10 δισ. δολαρίων, καθώς και μία συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου της εταιρείας Zhejiang Petrochemical.
Σύμφωνα με στοιχεία του General Administration of Customs της Κίνας τον περασμένο Φεβρουάριο η Σαουδική Αραβία αποτέλεσε τον μεγαλύτερο προμηθευτή αργού πετρελαίου της Κίνας, εκθρονίζοντας την Ρωσία.
Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ήταν-σύμφωνα με το Bloomberg- η πιο κερδοφόρα για το 2018,σε παγκόσμιο επίπεδο με τα κέρδη της να ξεπερνούν τα 224 δισ. δολάρια.
insider.gr