Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Energean: Μετά τον Πρίνο τα βλέμματα στραμμένα στο Ισραήλ

Energean: Μετά τον Πρίνο τα βλέμματα στραμμένα στο Ισραήλ

Διαφήμιση

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί τα περίπου 1000 βαρέλια ημερησίως να μην είναι ένα εντυπωσιακό μέγεθος, δεν παύει ωστόσο να είναι το ένα τέταρτο της σημερινής πραγματικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα. Και από την 1η Απριλίου, η Energean όπως ανακοίνωσε χθες έχει θέσει σε πραγματική παραγωγή το τρίτο παραγωγικό κοίτασμα στην ιστορία της χώρας το περίφημο Ε, το οποίο προστίθεται στον Πρίνο, που ξεκίνησε την παραγωγή το 1981 και το Βόρειο Πρίνο που ξεκίνησε το 1996.

Από το Ε και με τη μεγαλύτερη οριζόντια γεώτρηση ΕΑ – Η3 που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, αναμένεται να παράγονται περίπου 1000 βαρέλια την ημέρα, τα οποία θα προστεθούν στα 4053 βαρέλια/ημέρα που ήταν η μέση παραγωγή της Energean το 2018. Εδώ να σημειωθεί ότι τα διαπιστωμένα αποθέματα (2P) στον Πρίνο και το Βόρειο Πρίνο ανέρχονται σε 39 εκατ. βαρέλια και τα δυνητικά (2C) σε 33 εκατ. βαρέλια, με τις συνολικές επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή από το 2008 που ανέλαβε την εκμετάλλευση του Πρίνου η Energean να φτάνουν τα 400 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το guidance που έδωσε η εταιρεία για το 2019 η ημερήσια παραγωγή της θα κυμανθεί από 5000 έως 5500 βαρέλια την ημέρα.

Την ίδια στιγμή πάντως που ολοκληρωνόταν ο ένας κύκλος με την επιτυχή έναρξη της παραγωγής του Ε, στον Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο νέο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής εισηγμένης στο Λονδίνο πετρελαϊκής. Συγκεκριμένα το γεωτρύπανο Drillmax βρίσκεται σε λειτουργία πραγματοποιώντας την πρώτη γεώτρηση στο πεδίο Βόρειο Καρίς, στοχεύοντας σε νέα ανακάλυψη έως 1,3 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, με πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας 69%. Εφόσον στεφθεί με επιτυχία τότε θα είναι η πρώτη ανακάλυψη αερίου στο Ισραήλ από το 2013 και μέτα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Energean έχουν παραχωρηθεί τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν με 2,2 τρισ. κυβικά πόδια αποδεδειγμένα και 0,2 τρισ. κυβικά πόδια δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ συνολικά στο Ισραήλ η ελληνική εταιρεία κατέχει επτά άδειες με συνολικά 7,5 τρισ. κυβικά πόδια δυνητικούς πόρους φυσικού αερίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε το 2018 έσοδα 90 εκατ. δολάρια με μειωμένο κόστος παραγωγής στα 17,6 δολάρια /βαρέλι και λειτουργική κερδοφορία EBITDAX 17 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων