Ενας στους 4 Ελληνες χρησιμοποιεί internet banking
Σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε σημαντική άνοδο από το 2015 κι έπειτα, βρίσκεται η χρήση του internet banking στην Ελλάδα. Οι τάσεις πάντως είναι ανοδικές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το σχετικό ποσοστό να εμφανίζεται διπλάσιο το 2017 σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν. Η αύξηση της χρήσης του internet banking στην Ελλάδα κυρίως από το 2015 κι έπειτα συνδέεται σε σημαντικό βαθμό και με την επιβολή των capital controls, αύξηση, άλλωστε, που παρατηρήθηκε γενικά σε όλα τα είδη ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ποσοστό των χρηστών internet banking στην Ελλάδα το 2017 ανήλθε σε 25%, το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε και σχεδόν το μισό από τον μέσο κοινοτικό όρο που είναι 51%. Στη χαμηλότερη θέση βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου το ποσοστό των χρηστών internet banking ήταν το 2017 5% και 7%, αντιστοίχως.
Αντιθέτως, στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης στην Ε.Ε. των «28» βρίσκονται η Δανία, όπου εννέα στους δέκα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους το internet banking και ακολουθούν σε πολύ μικρή απόσταση η Ολλανδία (89%), η Φινλανδία (87%) και η Σουηδία (86%).
Σε επίπεδα κοντά σε αυτά της Ελλάδας βρίσκεται η χρήση του internet banking στην Κύπρο (28%), στην Ιταλία και στην Πορτογαλία (31% και στις δύο χώρες).
Χρόνο με τον χρόνο, πάντως, η διείσδυση του internet banking αυξάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βεβαίως συνδέεται αφενός με την εξοικείωση των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες, αφετέρου με τις σχετικές επενδύσεις στις οποίες προβαίνουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προκειμένου να αναπτύξουν τις σχετικές εφαρμογές. Ετσι, στην Ελλάδα το 2007 internet banking χρησιμοποιούσε μόνο το 4%. Το ποσοστό έγινε διψήφιο πρώτη φορά το 2013 (11%) και εξελίχθηκε ως εξής τα επόμενα χρόνια: 13% το 2014, 14% το 2015, 19% το 2016 και 25% το 2017.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το internet banking είναι πιο δημοφιλές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών, όπου το σχετικό ποσοστό χρήσης είναι 68%.