Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΛΠΕ: Οι καθυστερήσεις στον διαγωνισμό και η μεγάλη επιστροφή του Carlyle

ΕΛΠΕ: Οι καθυστερήσεις στον διαγωνισμό και η μεγάλη επιστροφή του Carlyle

Διαφήμιση

της Μαριάννας Τζάννε

Το πανίσχυρο αμερικανικό επενδυτικό fund Carlyle με υπό διαχείριση 215 δισεκατομμύρια δολάρια και τοποθετήσεις σε 339 επενδυτικά σχήματα, είναι και επισήμως από χθες, ο «παρτενέρ» της Eλβετικής Glencore στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το δεύτερο σχήμα που συγκροτεί κοινοπραξία για το μεγάλο διαγωνισμό του 50,1% είναι σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η Ολλανδική Vitol με την Αλγερινή Sonatrach.

Η συγκρότηση κοινοπραξιών, παρατείνει το χρόνο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, ο οποίος προσδιορίζεται για τον Μάρτιο και όχι για τέλη του μήνα που προέβλεπε το τελευταίο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα.

Η ενίσχυση των δύο βασικών υποψηφίων (Glencore-Vitol) για την πώληση των πετρελαίων με νέους συμμάχους, υπήρξε πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ και ήταν ένας από τους λόγους των καθυστερήσεων στην πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η σύνθεση των κοινοπραξιών, όπως επισημοποιήθηκε χθες από το ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που ενέκρινε τις συμπράξεις, σηματοδοτεί και την μεγάλη επιστροφή του αμερικανικού fund στην Ελλάδα.

Το Carlyle έχει επενδύσει ελάχιστα στην χώρα μας και είχε να εμφανιστεί στην Ελλάδα από το 2008 όταν εξαγόρασε την Νεοχημική του ομίλου Λαυρεντιάδη. Όμως η επενδυτική αυτή συμφωνία, έσπασε τον επόμενο χρόνο, με τους Αμερικανούς να ξαναπουλούν την εταιρεία που είχαν αγοράσει περίπου 750 εκ. ευρώ, κάτι παραπάνω από 80 εκ. ευρώ!

Έκτοτε, η επενδυτική εταιρεία εμφανιζόταν να πραγματοποιεί επαφές με πρώην κυβερνητικά στελέχη, να οργανώνει ντιλ με εφοπλιστές και να φλερτάρει με το χώρο των media, ωστόσο καμία από τις φημολογούμενες συμφωνίες δεν είδε το φως.

Η είδηση ότι το Carlyle έχει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, διέρρευσε προ τριμήνου καθώς, τότε είχαν αρχίσει να διακινούνται πληροφορίες ότι είναι μέσα σε αυτούς που επιχειρούν να ενταχθούν στα επενδυτικά σχήματα για τα πετρέλαια.

Εξέλιξη φυσικά που μάλλον δεν εξέπληξε πολλούς καθώς ερμηνεύεται ως μία κίνηση αμερικανικής στήριξης στο διαγωνισμό, που έδειχνε να προχωρεί με δυσκολίες και με ένα διάχυτο προβληματισμό για την ταυτότητα των μνηστήρων. Άλλωστε το Carlyle Group δεν είναι ένα ιδιωτικό επενδυτικό fund αλλά το ίδιο το κράτος των ΗΠΑ κάτι που εν πολλοίς ερμηνεύει και τις επενδυτικές πολιτικές που ακολουθεί.

Ποιο είναι το Carlyle

Το Carlyle ιδρύθηκε το 1987 στην Ουάσιγκτον και διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Η εταιρεία έχει επενδύσει σε ένα πλήθος κλάδων της διεθνούς οικονομίας, όπως στη βιομηχανία της αεροδιαστημικής , την άμυνα, τα καταναλωτικά προϊόντα, την ενέργεια, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την υγεία, το real estate, τα media και τις τηλεπικοινωνίες.

Ο επενδυτικός όμιλος συνεργάζεται και με τους δύο διεκδικητές των ελληνικών πετρελαίων. Πέρσι, έγινε γνωστό ότι διεκδικούσε με την Glencore το μοναδικό διυλιστήριο στο Μαρόκο, έναντι δανείων ύψους 600 εκατομμυρίων που είχε χορηγήσει σε εταιρεία που πτώχευσε ενώ στενούς δεσμούς διατηρεί και με την Vitol.

Οι δύο εταιρείες μαζί με την Ολλανδική Reggeborgh Invest, του ομίλου VolkerWessels, ελέγχουν την Varo Energy, μία από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις διύλισης πετρελαίου με δύο διυλιστήρια στην Ελβετία και τη Γερμανία, 144 εγκαταστάσεις διανομής καυσίμων και 232 πρατήρια. Το 2017 , η εταιρία εμφάνισε έσοδα 13,4 δις, και EBITDA 371 εκ. ευρώ.

Χθες ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι στο διαγωνισμό των ΕΛΠΕ θα συμμετάσχει η “CIEP Participations S.a r.l. SICAR”, μέλος του ομίλου Carlyle, η οποία εποπτεύεται από την χρηματοοικονομική εποπτική αρχή του Λουξεμβούργου. «Η CIEP, ξεκίνησε το 2013 με κεφάλαια 2,5 δισ. δολάρια, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτός της Βόρειας Αμερικής, κυρίως στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία».

Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε επίσης στοιχεία και για το δεύτερο σχήμα του διαγωνισμού, την Αλγερινή Sonatrach που έχει “κουμπώσει” με το σχήμα της Vitol. Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία εξόρυξης, μεταφοράς και εμπορίας υδρογονανθράκων με μοναδικό μέτοχο (κατά ποσοστό 100%) τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της χώρας. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου (μεταφορές, μάρκετινγκ, διύλιση κ.α).

www.newmoney.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων