ΕΛΠΕ – Ιραν: Διαφορετική προσέγγιση για τα χρέη, κοινή επιθυμία για συμφωνία
Το θέμα των εκκρεμών οφειλών από την εποχή που επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράν, εξετάστηκε εκ νέου στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα συνοδεύοντας τον υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Στεργιούλης.
Όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress η πλευρά των ΕΛΠΕ έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει σε προμήθεια ποσοτήτων ιρανικού αργού της τάξης των 4 εκ. βαρελιών το μήνα, απορροφώντας σε ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 15 – 18% της παραγωγής του Ιράν.
Στο πλαίσιο λοιπόν των προετοιμασιών ενόψει της επικείμενης άρσης του εμπάργκο για το Ιράν, η μοναδική εκκρεμότητα αφορά στη διευθέτηση της παλαιάς οφειλής, η οποία με βάση τους υπολογισμούς των ΕΛΠΕ κυμαίνεται στα 500- 600 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά του Ιράν στο τραπέζι των συζητήσεων εμφανίζει διαφορετική προσέγγιση και υπολογίζει την οφειλή στα 800 εκ. δολάρια.
Ωστόσο όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η διαφορετική αυτή προσέγγιση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν και να εντείνουν τη συνεργασία τους.
Υπενθυμίζεται ότι η οφειλή χρονολογείται από το 2012 όταν και λόγω των κυρώσεων κατά του Ιράν το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή φορτίων αργού που είχε παραλάβει η ελληνική εταιρεία. Το πιθανότερο σενάριο, όπως έχει αναφέρει το EnergyPress είναι η αποπληρωμή να γίνει τμηματικά με ανάλογες προσαρμογές που θα γίνουν στην τιμή των νέων φορτίων που θα παραληφθούν εφόσον τις επόμενες ημέρες ληφθεί η οριστική απόφαση για άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ στο γ τρίμηνο προμηθεύτηκαν πετρέλαιο σε ποσοστό 65% από τα Ουράλια (Ρωσία) και από το Ιράκ, έχοντας μάλιστα αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα έχει περιοριστεί το καζακικό αργό από τον αγωγό CPC, καθώς και οι ποσότητες που αγοράζονται από τρίτους προμηθευτές. Η προσδοκία της διοίκησης του ομίλου είναι ότι θα ενισχυθούν οι προμήθειες από τρεις προμηθευτές, τη Λιβύη, το Ιράν και το Ιράκ, με καλύτερους όρους που θα ενισχύσουν τα περιθώρια διύλισης. Στο παρελθόν και πριν την επιβολή του εμπάργκο τα ΕΛΠΕ είχαν φτάσει να καλύπτουν πάνω από το 40% των αναγκών τους από το ιρανικό αργό, βάσει του οποίου είναι σεταρισμένες να λειτουργούν με καλύτερη απόδοση οι μονάδες του ομίλου.