Με εξώδικα από το ελληνικό Δημόσιο η αλλαγή διοίκησης στον ΟΛΘ
Εξώδικο στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) κοινοποίησε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου το ελληνικό Δημόσιο, βασικός μέτοχος της εισηγμένης, προκειμένου να διασφαλίσει την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.
Η σύγκλησή της έχει κριθεί απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και προβλέπεται άλλωστε και στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες το ΤΑΙΠΕΔ με τον επενδυτή που αποκτά το 67% του ΟΛΘ, την κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki. Και όπως προέκυψε από τα γεγονότα, η κλιμάκωση της πίεσης του Δημοσίου στην υπό αποχώρηση διοίκηση του ΟΛΘ ήταν απαραίτητη, αφού στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο δεν είχε περιληφθεί το θέμα της σύγκλησης γενικής συνέλευσης παρά τις σαφείς εντολές που είχε λάβει προ εβδομάδος, αλλά και την Τετάρτη, από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπεί το Δημόσιο. Οι δε αντεγκλήσεις μεταξύ του εκπροσώπου του Δημοσίου στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, Αγγελου Βλάχου, και των άλλων μελών του ήταν, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, ενδεικτικές του κλίματος που έχει ενσκήψει στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως, η υπό αντικατάσταση διοίκηση του ΟΛΘ, σε έναν ελιγμό που χαρακτηρίστηκε από όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα ως «τακτικισμός της τελευταίας στιγμής», αποφάσισε χθες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να συγκαλέσει νέα συνεδρίασή του σήμερα, στην οποία περιέλαβε τελικά το ζήτημα της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Σημειώνεται πως η έκτακτη γενική συνέλευση απαιτείται προκειμένου να αντικατασταθεί η διοίκηση με νέα μεταβατική έως ότου αναλάβει την εταιρεία ο επενδυτής.
Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και το οικονομικό της κλείσιμο με την καταβολή 231,9 εκατ. ευρώ είναι εκ των προαπαιτουμένων που έχει συμφωνήσει προ ολίγων εβδομάδων η κυβέρνηση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, και μετά και την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, το Δημόσιο φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του μέχρι σήμερα προέδρου του ΟΛΘ, Κωνσταντίνου Μέλλιου, του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Μακρή και του αντιπρόεδρου του Δ.Σ. Δημήτρη Ρούτου. Οι τρεις τους αναμένεται να αντικατασταθούν μεταβατικά και ώς τον ορισμό διοίκησης του επενδυτή από προσωπικότητες με αναφορές και αποδοχή στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.