Έκρηξη απλήρωτων φόρων τον Φεβρουάριο
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία τόσο για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων τον Φεβρουάριο όσο και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Μάρτιο, καθώς τα έσοδα παρουσίασαν υστέρηση 315 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο. Σε έναν «νεκρό» φορολογικά μήνα, όπως ο Φεβρουάριος, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, όταν τον Φεβρουάριο του 2017 δεν είχαν ξεπεράσει το 1 δισ. Το γεγονός αποδίδεται σε τρεις παράγοντες:
1. «Εσκασαν» οι δόσεις των ρυθμίσεων κυρίως της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.
2. Δεν καταβλήθηκαν πρόστιμα μεγάλου ύψους από τους φορολογουμένους.
3. Εξαντλήθηκαν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο τον Φεβρουάριο στο 1,9 δισ. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό από την αρχή της κρίσης και μάλιστα σε ένα μήνα που δεν έχει μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον περυσινό Ιούλιο χιλιάδες φορολογούμενοι δεν είχαν καταφέρει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αφήσουν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που η εικόνα αυτή συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, η τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί σημαντικά, δεδομένου ότι το προσεχές διάστημα ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:
• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 101,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 2,8 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους. Από τα 2,8 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο οι φόροι που δεν είχαν καταβληθεί από τους φορολογουμένους ανέρχονται σε 693 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο 1,907 τον περασμένο Φεβρουάριο. Οπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, από «το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 2,601 δισ. ευρώ το ένα δισ. ευρώ χρωστούν 26 οφειλέτες.
• Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ανέρχονται σε 3.964.279. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.739.301 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
• Σε 1.088.696 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Μόνο τον Φεβρουάριο έγιναν 20.839 κατασχέσεις, δηλαδή 1.100 σε ημερήσια βάση.
• Από το σύνολο των οφειλών, 14,023 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 87,586 δισ. .
Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 940 εκατ. ευρώ παλαιών (πριν από το 2018) και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό εάν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Βέβαια, μπροστά στο τεράστιο ποσό των 97,350 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η είσπραξη του ανωτέρω ποσού φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό.
Στα 2,39 δισ. το πλεόνασμα το πρώτο 3μηνο
Στα 2,39 δισ. εκτινάχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο τους έτους, με τα έσοδα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνουν και τις εισροές από την Ε.Ε.) όσο και του τακτικού να εμφανίζουν αύξηση. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες κινούνται με βάση τον στόχο εκτός από αυτές που αφορούν τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος (ΓΛΚ), το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,112 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 889 εκατ. ευρώ ή 7,9% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11,052 δισ., αυξημένα κατά 361 εκατ. ευρώ ή 3,4% έναντι του στόχου. Ακόμα και οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) κινούνται σε θετικό επίπεδο και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 1,079 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 227 εκατ. έναντι του στόχου (852 εκατ.). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,060 δισ., αυξημένα κατά 529 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Στο σκέλος των δαπανών για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 αυτές ανήλθαν στα 11,704 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 335 εκατ. έναντι του στόχου (12.039 εκατ.). Η μείωση αυτή οφείλεται στις δαπάνες του ΠΔΕ, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 348 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 332 εκατ.
Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 2,753 δισ., μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 315 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι επιστροφές εσόδων του Μαρτίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 360 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 117 εκατ. έναντι του μηνιαίου στόχου (243 εκατ.). Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,271 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 25 εκατ. ευρώ.
Έντυπη Καθημερινή