Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η εφεύρεση που θα έσωζε τον Σαρωνικό

Η εφεύρεση που θα έσωζε τον Σαρωνικό

Διαφήμιση

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Πειραιά Γιώργος Νικολαίδης είναι εφευρέτης μιας πολυβραβευμένης μεθόδου απορρύπανσης των υδάτων, η οποία θα μπορούσε να είχε περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε στο Σαρωνικό η βύθιση του του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ”. Αν η Ελλάδα είχε ασχοληθεί μαζί της, αντί απλά να βραβεύσει τον εφευρέτη και να…ξεχάσει την εφεύρεση!

Η μέθοδός του, με το όνομα CleanMag (συντομογραφία των λέξεων μαγνητικός καθαρισμός), περιλαμβάνει ένα μαγνητικό υλικό με ελαιοαπορροφητικές ιδιότητες που μόλις πέσει πάνω στην πετρελαιοκηλίδα την απορροφά και μπορεί κατόπιν να περισυλλεγεί είτε με μεγάλους μαγνήτες, είτε ακόμα και με δίχτυα. Η εφεύρεση του Γ.Νικολαίδη και της επιστημονικής του ομάδας στο ΤΕΙ Πειραιά είναι γνωστή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, έχει βραβευτεί από το υπουργείο Παιδείας (το οποίο μάλιστα τη διαφημίζει ακόμα στην ιστοσελίδα του για την ακαδημαϊκή αριστεία) από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, τον ΟΒΙ και το Εμπειρίκιο Ίδρυμα. Έχει παρουσιαστεί σε αφιερώματα του BBC και του CNN προ ετών, ενώ έχει γίνει ακόμα και απόπειρα αντιγραφής της πατέντας!

Όμως ζούμε σε μια χώρα που δύσκολα αξιοποιεί τις αριστείες των επιστημόνων της κι έτσι, αντί να βοηθήσει στην απορρύπανση των ελληνικών υδάτων με την εφεύρεσή του ο Γ. Νικολαίδης βρίσκεται αυτές τις μέρες στο μακρινό Κονγκό, όπου η τοπική κυβέρνηση του έχει αναθέσει την ευθύνη συγκρότησης της αντιρυπαντικής της πολιτικής. Ηνωμένες Πολιτείες, Μαλαισία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τώρα το Κονγκό, έχουν ενδιαφερθεί για τη μέθοδο Νικολαίδη -η οποία δοκιμάστηκε επίσης σε Αμπού Ντάμπι, Νιγηρία και στην αντιμετώπιση της καταστροφικής διαρροής της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά όχι η Ελλάδα!

Γιατί «κανείς προφήτης στον τόπο του», λέει με παράπονο ο επιστήμονας. «Από την Ελλάδα χόρτασα βραβεία και φωτογραφίες με πολιτικούς», λέει στο «Εθνος» ο Γιώργος Νικολαίδης, «όμως παρά τις διακρίσεις δεν υπήρξε ποτέ πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον η κρατική ενίσχυση. Κι όμως, αν κάθε παραθαλάσσιος Δήμος της χώρας είχε φροντίσει να αποκτήσει μια ικανή ποσότητα του υλικού, το οποίο απορροφά 2 ως 10 φορές το βάρος του και εμποδίζει την εξάπλωση της ρύπανσης και την καθίζηση, τότε το κόστος πρόληψης θα ήταν ασύγκριτα χαμηλότερο με αυτό που τώρα θα πληρώσουμε μόνο για την καταστροφή στο Σαρωνικό -χώρια το πλήγμα στις οικονομικές δραστηριότητες των περιοχών που επλήγησαν. Αυτό που με στεναχωρεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε γίνει κέντρο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων και αντί γι αυτό, δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία. Είναι, βλέπετε, και τα συμφέροντα των συμβατικών τρόπων απορρύπανσης…», σημειώνει με νόημα. Τουλάχιστον το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο Κονγκό θα παραχθεί στην Ελλάδα.

Τι είναι;

Η τεχνολογία CleanMag βασίζεται στη μέθοδο μαγνητικού διαχωρισμού η οποία, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, θεωρείται ότι παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ένα ελαιοπροσροφητικό υλικό προσροφά μόνο ελαιώδεις ουσίες κι απωθεί το νερό. Έχει κοκκώδη μορφή, είναι μαγνητικό, επιπλέει πάντα στην υδάτινη επιφάνεια και προσροφά έως και 10 φορές το βάρος του σε πετρέλαιο. Σε περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης όπως του Σαρωνικού, το υλικό διασκορπίζεται στην επιφάνεια της πετρελαιοκηλίδας και περισυλλέγεται άμεσα, χρησιμοποιώντας σκάφη εφοδιασμένα με ταινιόδρομο μαγνητικού τυμπάνου ή ακόμη και με δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας μικρών οπών. Πλεονεκτήματα της θεωρούνται η μεγάλη δυνατότητα προσρόφησης πετρελαίου και το γεγονός ότι η περισυλλογή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέρες μετά, αφού το υλικό παραμένει πάντα στην επιφάνεια. Το υλικό είναι ανακυκλώσιμο, μειώνει το χρόνο καθαρισμού κατά 30%, ενώ κοστίζει 20% – 30% φθηνότερα από άλλες μεθόδους.

πηγή: Ν. Μάστορας, news247.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων