ΕΔΕΥ: Παράταση ενός έτους σε Repsol – Energean για τις έρευνες σε Ιωάννινα – Μετά τον Οκτώβριο του 2020 η απόφαση για γεώτρηση
Κωνσταντίνος Φιλίππου
27 09 2019
Ένα χρόνο παράταση στην κοινοπραξία Repsol – Energean Oil & Gas για την ολοκλήρωση της πρώτης ερευνητικής φάσης στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, έδωσε με απόφαση της η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.
Η κοινοπραξία Repsol με 60% και Energean με 40% ζήτησε την παράταση κατά ένα χρόνο μέχρι 2 Οκτωβρίου του 2020 της πρώτης τριετούς φάσης των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος ερευνών. Η πρώτη είχε δοθεί το 2017 και λήγει τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΔΕΥ η παράταση ζητήθηκε από την κοινοπραξία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες εργασίες της πρώτης φάσης των ερευνών. Πηγές αναφέρουν ότι οι Repsol – Energean Oil & Gas είναι στη φάση της επεξεργασίας των νέων σεισμικών δεδομένων που έλαβαν από την παραχώρηση. Μία ιδιαίτερα δύσκολη γεωλογικά περιοχή, με βραχώδες έδαφος και δυσχέρεια στη διενέργεια των σεισμικών ερευνών.
Η απόφαση της ΕΔΕΥ ορίζει επίσης πως η δεύτερη φάση των ερευνών κατά την οποία η κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη πρώτη βαθιά γεώτρηση ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου του 2022.
Πηγές θέλουν ιδιαίτερα το σχήμα που μισθώνει, με βάση τη σύμβαση του 2014, την περιοχή να λαμβάνει την τελική απόφαση των γεωτρήσεων μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων.
Θεωρείται δεδομένο, δηλαδή ότι στη χερσαία παραχώρηση, μετά την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο – αναμένεται το 2020 -, θα διενεργηθεί η δεύτερη γεώτρηση στην ελληνική επικράτεια. Τα «Ιωάννινα» ανήκουν στις περιοχές εκείνες που είχαν παραχωρηθεί κατόπιν των διαγωνισμών επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη, το 2012, επανεκκινώντας ουσιαστικά, μετά από πολλά χρόνια, τις διαδικασίες ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Η σύμβαση μίσθωσης για τα Ιωάννινα κυρώθηκε το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas (80%) – Petra Petroleum (20%). Η τελευταία αποχώρησε και το 2017, εμφανίστηκε η ισπανική Repsol, η οποία και απέκτησε το 60% στο κοινοπρακτικό σχήμα, με την Energean να περιορίζεται στο 40%.
Οι δύο εταιρίες, αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια των σεισμικών κι άλλων ερευνών που διενήργησαν αντιμετώπισαν ουκ ολίγα προβλήματα αντιδράσεων, οι οποίες πολλές φορές έφτασαν και σε ακραία σημεία.
energypress.gr