Διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της Κύπρου για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για να ετοιμαστεί ενιαίο κείμενο τροπολογιών
Παρά το μπλόκο που έστησε η Κυβέρνηση στις τροπολογίες και τις εισηγήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και στους κανονισμούς για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, τα κόμματα συνεχίζουν να επιμένουν. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΔΗΚΟ, συνασπίζονται για να ετοιμάσουν κοινές τροπολογίες τις οποίες θα καταθέσουν την ερχόμενη Παρασκευή, οπόταν θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοθετήματα.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για να ετοιμαστεί ενιαίο κείμενο τροπολογιών. Σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι τροπολογίες θα επικεντρωθούν σε όσα πρότειναν το περασμένο καλοκαίρι και πριν από μερικές ημέρες και τα οποία απέρριψε η Εκτελεστική Εξουσία. Κι αυτά παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να μην αλλάξει ούτε ένα «νι».
Χθες, κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέλυσε στους βουλευτές τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση διαφωνεί με τις εισηγήσεις των κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» οι τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θα μπουν στο τραπέζι για μια κοινή προσπάθεια, θα προβλέπουν μεταξύ άλλων:
– Το Ταμείο Υδρογονανθράκων αλλά και τα συμβόλαια που θα συνάπτονται για το Ταμείο να ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.
– Πριν ξεκινήσει η διοχέτευση στο δημόσιο χρέος να καλυφθεί το κενό στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεως μια και μόνη φορά.
– Θα αφαιρεθεί από την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών να εκδίδει οδηγίες και να προσδιορίζει τις απαιτήσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη επίδοση του Ταμείου.
– Η αμοιβή του εκτελεστικού διευθυντή και του προσωπικού του Οργανισμού να καθορίζεται με βάση τις κλίμακες των υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας.
– Μέρος των εσόδων του Ταμείου να καταλήγουν στους τομείς της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
– Μη διασύνδεση των εσόδων του Ταμείου Υδρογονανθράκων με το δημόσιο χρέος και την αποπληρωμή του.
Σημειώνεται πως η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να περιλάβει και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Ενέργειας στην Επιτροπή Υπόδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, δήλωσε πως το νομοσχέδιο διατηρεί την αρχική του μορφή, στη βάση της φόρμουλας του νορβηγικού μοντέλου. Ερωτηθείς εάν περιέχει πρόνοιες για τους Τουρκοκύπριους, είπε ότι δεν έχει έρθει τέτοια κυβερνητική εισήγηση και ότι το νομοσχέδιο είναι στην αρχική του μορφή, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα είναι προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως υπάρχουν αποκλίσεις τις οποίες θα λάβουν υπόψη. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επέκρινε την Κυβέρνηση ότι δεν επέδειξε καλή θέληση μη αποδεχόμενη ορισμένες από τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι στην πραγματικότητα η φιλοσοφία που διέπει το νομοσχέδιο δεν θυμίζει το νορβηγικό μοντέλο, αλλά «την παραδοσιακή φιλοσοφία των ημικρατικών οργανισμών, με αρμοδιότητες στο ΔΣ που καμία σχέση δεν έχουν με ένα ταμείο, το οποίο σε μερικά χρόνια θα διαχειρίζεται δισ. ευρώ».
www.worldenergynews.gr