Τα χρέη των Κούρδων μπλοκάρουν τις συνομιλίες Ιράκ – Τουρκίας για τις εξαγωγές πετρελαίου
Οι συνομιλίες της Βαγδάτης με την Τουρκία για την αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής, περιπλέκονται από το χρέος των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλουν οι Κούρδοι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό πετρελαίου του Ιράκ.
Το Ιράκ επιδιώκει συμφωνία με την Τουρκία για όλες τις εξαγωγές από το βορρά, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής περιοχής και της αμφισβητούμενης επαρχίας Kirkuk, μέσω ενός αγωγού που λειτουργεί σήμερα από τους Κούρδους, δήλωσε ο Jabbar al-Luaibi σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη σύμφωνα με το Bloombeg. Η κρατική εταιρεία του Ιράκ Oil Marketing Co., γνωστή ως SOMO, θα ελέγχει όλες τις εξαγωγές στο πλαίσιο της συμφωνίας, επεσήμανε.
“Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δήλωσε ότι έχει χρέη με την κουρδική περιοχή ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Τουρκία απαιτεί την πληρωμή τους”, δήλωσε την Πέμπτη 2/11 σε συνέντευξη Τύπου ο al-Luaibi. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για το κουρδικό χρέος, συμπλήρωσε. Το Ιράκ αναμένει να επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου από την επαρχία Kirkuk αργότερα αυτό το μήνα, περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την διακοπή των αποστολών λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των ομοσπονδιακών στρατευμάτων και των κουρδικών μαχητών, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής της SOMO Alaa Alyasri.
Η κεντρική κυβέρνηση του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ απέρριψε το Σεπτέμβριο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων και ανέπτυξε στρατεύματα που κατέλαβαν πετρελαϊκά πεδία στο Κιρκούκ από Κουρδικούς μαχητές στις 16 Οκτωβρίου. Η επίθεση οδήγησε σε διακοπή των εξαγωγών μέσω αγωγών από το βόρειο Ιράκ στο λιμάνι της Τουρκίας Τσεϊχάν. Οι Κούρδοι επανέλαβαν τις εξαγωγές αργού στις 30 Οκτωβρίου, αλλά οι αποστολές από το Kirkuk παραμένουν σταματημένες. Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής του Ιράκ θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων παραγωγών καθώς επιδιώκουν να καθαρίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά και να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.