“Ασιατική κατάρρευση” για το αργό, στα 32 δολάρια
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το αργό πετρέλαιο από τη νέα κατάρρευση των κινεζικών δεικτών και την αναστολή των συνεδριάσεων, ενώ το γουάν υποχωρεί ραγδαία. Το βρετανικό Brent υποχώρησε σε χαμηλό 11ετίας, ενώ το αργό πετρέλαιο τόσο στο ICE του Λονδίνου όσο και στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαπραγματεύεται στα 32 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι ο CSI 300, ένας δείκτης αναφοράς για τα blue chips σε Σαγκάη και Shenzhen, υποχώρησε 7%, κάτι που προκάλεσε το πάγωμα των συναλλαγών για όλη την ημέρα. Ο Shanghai Composite Index σημείωνε πτώση 7,3% όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας τις απώλειες σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, σε άνω του 12%.
Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνέχισε να αποδυναμώνει την αξία του γουάν σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, μέχρι τα 6,5646 γουάν, στην μεγαλύτερη κίνηση μετά από τις 13 Αυγούστου, ύστερα από την υποτίμηση του γουάν.
Στα της συνεδρίασης του πετρελαίου, στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καταγράφει σφοδρές απώλειες της τάξης του 3,53% διαπραγματευόμενο στα 32,75 δολάρια το βαρέλι και στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου το αργό τύπου Brent υποχωρεί κατά 4% διαπραγματευόμενο στα 32,86 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι καθώς ολοκληρώθηκε η φυγή των Ιρανών μελών της πρεσβείας από τη Σαουδική Αραβία, οι επενδυτές προεξοφλούσαν πως οποιαδήποτε πιθανότητα συνεννόησης των χωρών του OPEC να βάλουν φρένο στην παραγωγή μέσα στη χρονιά, εξανεμίστηκε. Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνήθως προκαλούν αύξηση στο μαύρο χρυσό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φόβος είναι έκδηλος πως αυτές θα μετουσιωθούν σε έναν άνευ προηγουμένου “πόλεμο” παραγωγής – και έχοντας κατά νου πως οι κυρώσεις προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα αρθούν με αποτέλεσμα νέα αύξηση στις εξαγωγές του.
(capital.gr)